Csaknem négymillió forintot keres havonta egy NB I.-es focista

Egy hazai NB I.-es focista átlagosan 3,8 millió forintot keres havonta, amellyel már Európa top 20 bajnokságában szerepelünk – de nem a színvonaluk, hanem a fizetéseik miatt.

2023. február 20., 11:33

Szerző:

A magyar bajnokság ugyanis hatalmasakat lépdel előre, ha a játékosok fizetéséről van szó – ez szűrhető le ugyanis az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nemrég kiadott, 2021/2022-es pénzügyi évet összegző üzleti jelentéséből – írta az mfor.

Az UEFA listája szerint az NB-I az európai bajnokságok sorában már a 18. helyet foglalja el a bérekre fordított kiadások alapján a maga 93 millió eurójával. Ez átszámítva nagyjából 36,6 milliárd forint vagyis egy csapatnak nagyjából 3 milliárd forint körüli bérköltsége van. Ebbe viszont az alkalmazottak, orvosok, edzők stb. is beletartozik. Az UEFA azt osztotta meg, hogy a bérköltség milyen arányban oszlik meg a játékosok és az alkalmazottak között. Ez az arány 58,5:41,5 a játékosok javára. Vagyis csapatonként 1,7 milliárd forint megy el a játékosokra. A Transfermarkt adatai szerint a 2021/2022-es szezonban az NBI-es csapatok átlaglétszáma 39 fő, ezzel számolva pedig kijöhet, hogy

egy NBI-ben játszó focista havi átlagfizetése 3,8 millió forint.

Viszont ez csak átlagolás. a 12 NB-i-es csapat költségvetései 1,5 milliárd és 10-12 milliárd forint között mozognak, vagyis elég valószínű, hogy a bajnokság belül is vannak különbségek.

(Kiemelt képünk illusztráció. A ferencvárosi Adama Traoré (k) gólt fejel a labdarúgó OTP Bank Liga 20. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Kecskeméti TE mérkőzésen a Groupama Arénában 2023. február 18-án. Balról Varga Ádám Gábor, a Kecskemét kapusa. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

13:52

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt