Orbán parancsba adta, Mészáros ellenezte: kiderült a két vezető konfliktusa

Az Orbán-rendszer a kezében tartja a bankokat Magyarországon, ez pedig szörnyű hatással van a gazdaságra is - írja a Financial Times.

2022. május 30., 10:02

Szerző:

Alig nyerte meg a választást Orbán Viktor, április 6-án már hír volt, a Magyar Bankholding Zrt. a Budapest Bank és az MKB Bank egyesüléshez vezető, új mérföldkövet. A londoni Financial Times szerint ez ugyanolyan fontos Orbánnak, mint maga a választási győzelem, és arról írnak, mostanra a NER befolyása a magyar pénzügyi rendszer fölött döntő mértékű.

Olyannyira így van ez, hogy a lap értesülései szerint

a magyar miniszterelnök szabályosan parancsba adta az MKB-nak, folyósítsanak hitelt Marine Le Pen szélsőjobboldali francia elnökjelölt kampányára, mindezt a bankholding és még Mészáros Lőrinc sem helyeselte.

Mint ismert, a magyar bankon keresztül mintegy 10,6 millió euró (körülbelül 3 milliárd forint) gyorskölcsönhöz jutott az Emmanuel Macron ellen elinduló francia politikus. Az FT most rövid átnézetét adta annak, 2010-től fogva hogy vált egyre inkább átpolitizálttá, végül a kormánytól teljesen függővé a magyar bankrendszer.

Fontos részlet a lap szerint, hogy a bankholding elsősorban a továbbra is piacvezető és regionálisan is jelen lévő, Csányi Sándor tulajdonában álló OTP-vel próbál rivalizálni – egyre sikeresebben.

A cikk megállapításait a 444.hu elemezte részletesen.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor, Facebook)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.