Fertő tó: Szijjártó Péter és Nagy István válaszát várja a Párbeszéd

A Párbeszéd szerint mára egyértelművé vált, hogy nemcsak víz, de pénz sincs a Fertő tó partján megkezdett beruházás befejezésére.

 

2023. március 25., 14:00

Szerző:

Jakál Adrienn, az ellenzéki párt soproni önkormányzati képviselője, elnökségi tagja Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a klímaváltozás egyre erősödő hatásai a Fertő tavat és természetes környezetét is egyre súlyosabban érintik: az egyre csökkenő csapadékmennyiség miatt szinte teljesen megszűnt a tó vízutánpótlása, így a tavalyi évhez képest 21 centiméterrel csökkent a vízszint.

„Hosszú évekre itt hagytak nekünk egy lezárt, ledózerolt partszakaszt, amelyet jelenleg is pénzért őriztetnek. Tönkretették az élővilágot, a felbecsülhetetlen természeti károk mellett pedig tönkretették a környék turizmusát, elvettek az emberektől egy békés, nyugodt, élettel teli zöld területet” – fogalmazott a politikus.

A Párbeszéd azt kérdezi Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől, valamint Nagy István agrárminisztertől, hogyan áll a Fertő tó vízutánpótlásának tervezése, a Fertő tó mellé építendő szálloda és üdülőkomplexum terveit miként befolyásolja a klímaváltozás miatt egyre alacsonyabb vízszint? Egyáltalán felmerült-e annak lehetősége, hogy a kormány végleg lemond a szállodaépítési céljáról, és helyreállítja a Fertő tó partjának eredeti állapotát?

„Nem egy újabb luxustervre van szükség, hanem olyan rekonstrukcióra, amelynek eredményeképpen az élővilág és az emberek is mielőbb visszakaphatják a területet” – fogalmazott posztjában a Párbeszéd politikusa.

(Kiemelt kép: a Fertő tó partján zajló beruházás légifelvétele. Fotó: SOS Balaton facebook-csoport)