Fergeteges érvelés: ha nem vágjuk ki a fákat, majd elégnek az erdőtűzben

Két kormányközeli elemző ha nem vágjuk ki a fákat és nem termeljük le az éves tűzifa mennyiséget, akkor az odavész erdőtüzekben.

2022. augusztus 10., 19:01

Szerző:

A piaci spekulációk ellen védekezve könnyítette meg a kormány a hazai fakitermelést és az erdők tarvágását, hiszen a tűzifa ára spekulatív módon mindig követi a földgázét. A mostani válsághelyzetben viszont a túl drága és nehezen elérhető tűzifa már nem jelentene fűtési alternatívát a lakosságnak – így érvelt cikkében a Matthias Corvinus Collégium által fenntartott Klímapolitikai Intézet két szakértője, amit a Magyar Hang szúrt ki.

A Litkei Máté és Dr. Toldi Ottó által jegyzett elemzés inkább a politikum, mint a klímavédelmi szempontok alapján értékeli a kormány múlt heti rendeletét és ennek szellemében üzennek a környezetvédő szervezeteknek is. A WWF Magyarország aggodalmaira például így reagálnak:

„A II. Világháború óta nem ültünk ilyen mély ellátásbiztonsági válság közepén, amikor nem az a kérdés, hogy mennyire zöld az energiaellátásunk, hanem az, hogy lesz-e bármilyen energia az ellátáshoz.”

Ennél is ütősebb azonban a Greenpeace Magyarországnak címzett üzenetük. A környezetvédő szervezet szerint az ökológiai és klímaválság kellős közepén egyáltalán nem szabadna őshonos fákat, alföldi tölgyeseket, bükköt vagy a folyóinkat kísérő ligeterdőket kivágni – főként, hogy ezek párásítják, hűsítik a levegőt, és rengeteg szén-dioxidot kötnek meg.

„Ez megint szépen hangzik önmagában. Csak ha nem termeljük le az éves fatömeg-növedék által megengedett tűzifa mennyiséget, akkor azt nem mi hasznosítjuk majd, hanem odavész a nálunk is egyre gyakoribbá váló erdőtüzekben, táplálva azokat” – érvelnek válaszukban.

(Kiemelt kép: A helyiek által csak képes faként hívott kiszáradt fa a Somogy megyei Ságvár közelében található erdőben. Fotó: Bazsó Bálint/168.hu)