Ősfideszes politikus megy szembe a kormánnyal

Székesfehérvár aggódik a fakitermelést felpörgető, a tarvágást is lehetővé tevő új szabályok miatt. 

2022. augusztus 10., 10:59

Szerző:

„Az elmúlt napokban kollégáimmal, szakembereinkkel és külső partnereinkkel egyeztettem a fakitermelésre vonatkozó új szabályok kapcsán. A múlt pénteken megjelent törvénymódosítás átalakította, lazította a fakitermelésre vonatkozó szabályokat, tekintettel a tűzifa ellátásban is kialakuló hiányra és a kereslet megugrása miatt bekövetkező jelentős áremelkedésre. Átfogó helyzetkép elkészítését kértem a kollégáktól, mivel Székesfehérváron semmiképp sem szeretnénk, ha csökkenne a városi és városkörnyéki erdők nagysága”

– tette közzé Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere. 

Cser-Palkovics több pontban vázolja fel, hogyan fog reagálni az általa vezetett város az energiaválságra, tűzifahiányra és a fák, erdők védelmére egyaránt. E szerint 

  • A város tulajdonában álló erdők kivágása nem kerülhet szóba
  • A Székesfehérváron és környékén tervezett erdőtelepítések terv szerint folytatódnak
  • Megakadályozzák természetvédelmi területeken található, jóval idősebb, felbecsülhetetlen értékű erdők (pl.: Sóstó és környéke) kivágását
  • Megvizsgálják mekkora területet érinthet a magántulajdonú erdők könnyített szabályok szerinti kitermelése
  • Székesfehérvár Önkormányzata is részsegítséget fog nyújtani azoknak, akik tűzifával fűtenek, hozzátéve, hogy a városban viszonylag alacsony azoknak a háztartásoknak az aránya, ahol egyáltalán felmerülhet a fával való fűtés lehetősége, így viszonylag szerencsés helyzetben vannak.

„Ahogyan évek óta igyekszem hangsúlyozni nyilvánosan és a színfalak mögött is: pontosan az ilyen helyzetekben lenne szerepe a helyi vezetőknek és önkormányzatoknak. Fontos lenne tehát, hogy az ilyen kérdésekben legyen hatásköre az önkormányzatoknak, mert nem ritkán a globális, országos problémákra lokálisan születhetnek meg leghatékonyabban a döntések. Ez pedig pontosan ilyen terület”

– fejti ki Cser-Palkovics.

 

(Kiemelt képünk: Az Aranybulla monumentális emlékműve a székesfehérvári Csúcsos-hegyen 2022. április 24-én, azon a helyen, ahol a hagyomány szerint egykor kihirdették. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.