Ferenc pápa mégis találkozik Orbán Viktorral

A találkozó szeptember 12-én lesz a Szépművészeti Múzeumban.

2021. július 21., 14:51

Szerző:

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hivatalosan is közzétette, hogy Ferenc pápa katolikus egyházfő találkozik Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel. A találkozóra szeptember 12-én a Szépművészeti Múzeumban kerül sor, és a püspökök is jelen lesznek. A közlemény szerint a pápa reggel nyolc óra előtt érkezik meg a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ahol egy hivatalos köszöntőt tartanak majd.

Áder János, Orbán Viktor és a püspökök után a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának és a zsidó közösségeknek képviselőit is fogadja a pápa. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséje pedig 11 óra 30 perckor kezdődik a Hősök terén, amelyet a katolikus egyházfő celebrál.

A Szentatya már délután elindul Pozsonyba. Háromnapos szlovákiai látogatása során egyházi és világi vezetőkkel, a roma és a zsidó közösség tagjaival találkozik. Ferenc pápa felkeresi útja során Kassa és Eperjes városát és szeptember 15-én szentmisét tart a sasvári (Šaštín) pálos kegyhelyen.

Korábban több hír is volt azzal kapcsolatban, hogy a közelgő választások, és a kormánypártok politikája miatt a pápa nem szeretne találkozni a magyar kormány- és államfővel.

(Kiemelt kép: (B) Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI | (J) Ferenc pápa a hagyományos heti audienciája után a Vatikánban, 2020. október 28-án. Fotó: Tiziana Fabi / AFP)