Ferenc pápa a Fidesz menekültpolitikája miatt nem akar találkozni Orbánnal Budapesten

Egy lengyel lap Vatikán-szakértője szerint „Ferenc pápa nem kedveli a szűk látókörű, extremista, agresszív nacionalizmust”.

2021. június 7., 07:39

Szerző:

Több lengyel újságban is arról írnak, hogy Ferenc pápa nem azért nem találkozik Orbán Viktorral vagy Áder Jánossal a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alatti rövid budapesti látogatása során, mert kevés az ideje, hanem mert nem tetszik neki a magyar miniszterelnök menekültpolitikája – írja a Telex

A wPolityce lengyel lap Vatikán-szakértője azt állítja, hogy nem az időbeosztással van problémája Ferenc pápának. A vallási vezető nem elégedett azzal, ahogy Orbán és a magyar katolikus püspökök a menekültekkel bánnak, miközben Orbán a keresztény értékrend védelmét harsogja mindenhol. 

„Ferenc pápa nem kedveli a szűk látókörű, extremista, agresszív nacionalizmust” – írja a szakértő. 

A lap arról is ír, hogy Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes és Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Egyház feje elutazott a Vatikánba, hogy meggyőzzék a pápát, maradjon tovább Magyarországon és legalább egy kormánytaggal találkozzon. A lap szerint Ferenc pápa még nem hozott végleges döntést.

Egy másik lengyel lap, a Gazeta pedig arról ír, hogy a pápa a közelgő választások miatt sem szeretne találkozni Orbánnal, hiszen nem szeretné befolyásolni a politikai erőviszonyokat. Abban pedig minden a „találkozóról” cikkező lap egyetért, hogy a magyar kormánynak különösen kínos, hogy míg Magyarországon mindössze 3 órát tölt majd a pápa, addig a szomszédos Szlovákiában 3 napot.

(Ferenc pápa elmondja hagyományos pünkösdvasárnapi Mennyek királynője (Regina Caeli) imáját a vatikáni pápai lakosztálynak a római Szent Péter térre néző ablakából, 2021. május 23-án. MTI/EPA/ANSA | Giuseppe Lami)