Itt az első feminista-magyar szótár

Értelmi szerzői úgy érzik, könnyebb lenne a nők ügyeiről, és jogairól és a feminizmusról úgy beszélni, hogy a magyar nyelv kifejezéseit próbáljuk meg használni a legújabb felvetések, követelések és problémák megtárgyalására.

2022. december 11., 12:46

Szerző:

Szótárt dolgozott ki a feminizmus legújabb jelenségeinek magyarba való átültetése céljából egy nőjogi aktivista csoport – írja a 444.hu. A szótár célja az, hogy „a hanyatló Nyugaton már jól ismert kifejezésekre megtalálja a legjobb magyar verziót.”

A szerzők szerint a magyar feminista kifejezések kortárs hiánya önmagában is problématünet, ugyanis ezek szerint nincs aktív feminizmus Magyarországon, vagy nem elég széleskörű ahhoz hogy saját nyelvezetet használjon, így angol szakszavakat emleget.

Nem érthető, sőt eleve negatív propagandára használt kifejezéssé vált például eleve a gender, a toxikus maszkulinitás és az internalizált nőgyűlölet is. Ráadásul a kezdeményező Lazy Women csoport szerint a CEU és a társadalmi nemek tudományának magyar közéletből való szó szerinti száműzése után a magyar lányok úgy nőnek fel, hogy ezekkel a problémákkal az iskolapadban egyáltalán nem találkoznak szervezett formában.

„Úgy tűnik, hogy azok az emberek, akik a tanterveket állítják össze, egyszerűen lusták voltak a társadalom felére gondolni közben” – mondták el a kezdeményezők.

A szótár egy lépés lehet afelé is szerintük, hogy elitizmus helyett valós, mindennapi problémaként értsük meg a kortárs feminizmus felvetéseit is.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az ukrajnai háború ellen és a női jogok kiterjesztéséért tüntető feministák a spanyolországi Madridban, nőnapon, 2022. március 8-án. Fotó: Pierre-Philippe Marcou / AFP)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.