Feltört a tiltakozás a Vízkútfúrók Egyesületéből

A Vízkútfúrók Egyesülete szerint populista és választóvadász szempontok alapján egyszerűsítené a kutak szabályozását a kormány. Bíznak benne, hogy a kidolgozásban kikérik a szakma véleményét is.

2023. április 19., 17:27

Szerző:

A Magyar Vízkútfúrók Egyesülete közleményükben azt írták, bíznak abban, hogy „a jogalkotásban nem csupán a populista, választóvadász szempontok, hanem a jelen és a jövő nemzedékeinek valós érdekeit figyelembe vevő jogszabályok születnek majd”.

Az egyesület azt követően lépett a nyilvánosság elé, hogy Nagy István agrárminiszter bejelentette a fúrt kutak újabb szabályozását érintő rendelkezéseket.   

Közleményükben arról is beszámoltak, hogy a miniszter bejelentését követően több olyan „politikai indíttatású” cikk született, amelyben „az évtizedek óta és jelenleg is érvényben lévő jogszabályokkal egyenesen szembe menve jelentik ki, hogy engedélyezésre, vízórákra, műszaki állapot fölmérésre nincs szükség”.

Ez az engedélyeztetésre épülő iparág felszámolását jelentené – vélik.

Az egyesület szerint most a mindenféle feltétel nélkül legalizálni kívánt kutak elszaporodását kellene felszámolni, mivel ezek „a Magyar Államtól elvárt tervszerű és előrelátó vízkészlet-gazdálkodást lehetetlenítik el, szennyezik, sőt tönkre teszik a felszín alatti vízkészleteket”.

Bíznak benne, sőt elvárják, hogy az új jogszabály megalkotásában a politikusok mellett a szakma valódi képviselői is szerepet kapjanak.

Nagy István a bejelentéskor azt mondta: a szabályozás célja az, hogy megoldódjon az az évek óta súlyosbodó probléma, amelyet az engedély nélkül kialakított kutak jelentenek a mezőgazdaságnak.

(Kiemelt kép forrása Pixabay. Fotó: Mabel Amber)

 

 

16:38

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.