Felszólítást kapott a Mazsihisz a vallási bíróságtól

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség és az EMIH az örökjáradék ügyében kezdeményezett pert egy izraeli vallási bíróságon, azonban a Mazsihisz képviselője nem jelent meg a tárgyaláson.

2021. május 10., 06:36

Szerző:

Elhalasztották a vasárnapra kitűzött tárgyalást, a jeruzsálemi vallási bíróság azt szeretné, ha a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is képviseltetné magát a perben - írja a Neokohn

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az EMIH és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) vallási bíróságon perelte be a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz) a történelmi egyházaknak járó úgynevezett örökjáradék ügyében. Nemrég a jeruzsálemi főrabbinátus vallási bírósága az örökjáradék kifizetésének befagyasztására kérte a kormányt, amíg ítélet nem születik az ügyben. 

A Mazsihisz pénteki állásfoglalása szerint megalapozatlannak tartja a másik két szervezet anyagi igényét, és nem fogadja el joghatóságnak a jeruzsálemi fórumot. A Mazsihisz korábban már jelezte, hogy távol marad a jeruzsálemi pertől.

A Jeruzsálemi Főrabbinátus Bíróságának Polgári Tagozata vasárnap megtartotta a tárgyalást, azonban azon a Mazsihisz képviselője nem jelent meg. Az EMIH jogi képviselőjének beszámolója szerint a bíróság „megütközéssel fogadta a Mazsihisz szokatlan eljárását és a sajtóban megjelent nyilatkozatait, hogy a bíróság joghatóságát megkérdőjelezi”.

A távolmaradás után arra lehet számítani, hogy Jeruzsálemben a következő napokban kitűzik a tárgyalás időpontját. A bíróság emellett felszólította a Mazsihiszt, hogy mint zsidó egyház ismerje el a vallási bíróság joghatóságát, illetve a továbbiakban vegyen részt az eljárásban.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)