Csupán fél óra, hogy irányt mutassunk a fejlesztéseknek

2022 őszén esedékes hazánk legnagyobb, tízévente ismétlődő, statisztikai célú adatgyűjtése, amely népszámlálás néven valamennyiünk számára ismerős, és minden Magyarországon élő ember számára kötelező. Mit mérnek fel ilyenkor, mi lesz az adatainkkal, és egyáltalán mire jó ez az egész?

2022. szeptember 21., 17:22

Szerző:

A népszámlálás egy olyan pillanatkép a társadalmunkról, amelyből kiderül, hányan vagyunk, mire jutottunk az elmúlt tíz évben, és merre tudunk tovább fejlődni. Országos és a helyi fejlesztési programokhoz is támpontot nyújt. Azt is mondhatnánk, hogy egy félórás kötelezettség, aminek sokkal több a haszna, mint amennyit dolgoznunk kell vele.

Mit mérnek fel?

Természetesen a népszámlálás nem csak arról szól, hogy tisztában legyünk egyetlen számmal, jelesül azzal, hogy hányan élünk az országban, ezért háztartásonként nagyjából 30 percünkbe kerül majd kitölteni a kérdőívet, amelyen nemzetiségünkkel, vallásunkkal, egészségi állapotunkkal, iskolai végzettségünkkel, munkánkkal, háztartási és családi viszonyainkkal és lakáskörülményeinkkel kapcsolatban is lesznek kérdések. Újdonság, hogy idén először téma lesz a kérdőíven az internethasználat, a digitális jártasság és az energiahatékonyság is.

Az adataink biztonságban vannak

Nem kell tartanunk attól, hogy a kérdőíven szereplő válaszaink illetéktelen kezekbe kerülnek, mert a Központi Statisztikai Hivatal bizalmasan, a hazai és az európai uniós adatvédelmi és statisztikai jogszabályok rendelkezéseinek betartásával kezeli őket, és csak összesítve hozza nyilvánosságra. A számlálóbiztosok pedig titoktartási nyilatkozatot írnak alá, és 3200 felülvizsgáló ellenőrzi a munkájukat, ráadásul titoktartási kötelezettségük a szerződésük lejárta után is megmarad – megszegése szabálysértési, polgári jogi és büntetőjogi következményekkel jár.

A népszámlálás menete

A KSH minden magyarországi lakcímre postai levelet küld szeptember végén, ezután minden címen ki kell tölteni egy lakáskérdőívet és annyi személyi kérdőívet, ahányan a háztartásban élnek. Ez alól nem lehet kivétel az sem, aki 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodik, illetve, ha nem magyar állampolgár, de legalább 3 hónapja Magyarországon van.

Ha a kérdőívet online szeretné kitölteni, akkor október 1. és 16. között megteheti (az október 1-jén fennálló állapot alapján) a nepszamlalas2022.hu oldalon. Aki nem él ezzel a lehetőséggel, azt október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel, akik pedig ekkor sem tudnak eleget tenni adatszolgáltatási kötelezettségüknek, november 21. és 28. között településük jegyzőjénél pótolhatják.

(x)

2022. október 3., 16:18

Az MVM Csoport és a Gazprom halasztott fizetésben állapodtak meg az előttünk álló téli időszakra – olvasható az MVM hétfői közleményében.