Závecz: a Fidesz után a DK a legtámogatottabb párt

A Závecz Research április 25-e és május 4-e között végzett közvélemény-kutatása szerint a DK, majd a Mi Hazánk a legtámogatottabb ellenzéki párt, a Jobbik-MSZP-Momentum-trió pedig a bejutásért küzdhetne.

2022. május 14., 07:06

Szerző:

A Mi Hazánk 7 százalékon áll az aktív választói csoportban, ezzel tartja április 3-án elért eredményét. Az ellenzék közös listája azonban most rosszabbul szerepelne, mint a választáson, 31 százalékon állna – állapította meg a Závecz Research legfrissebb kutatása. A felmérés szerint a Fidesz-KDNP egy mostani választáson 60 százalékot érne el, a biztos részvételt ígérő listát választók körében ennyi támogatót vonz.

„Egy hónappal a parlamenti választásokat követően a győzteshez történő közeledés és a vesztestől való távolodás jelenségét láthatjuk”

– jegyzi meg a közvélemény-kutató. A pártokra vonatkoztatott mérés során az derült ki, hogy a Fidesz a biztos pártválasztók körében 60 százalékos.

Az ellenzéki pártok közül

  • a DK a legerősebb, 11 százalékkal, utána a Mi Hazánk következik 8 százalékkal;
  • a Jobbik, az MSZP és a Momentum önálló indulás esetén a bejutásért küzdene, mindhárman 5 százalékon állnak;
  • az LMP 3 százalékos, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Párbeszéd 1 százalékon áll.

Jelenleg a Fidesz a választókorú népesség 46 százalékának támogatását élvezi. Az április 3-i szavazás eredményeiből látható volt, hogy a kormánypárti tábor beágyazottsága minden települési kategóriában jelentős, de érzékelhető volt a növekvő szavazati arány a fővárostól a falvak felé haladva – állapítja meg a Závecz, hozzátéve: a mostani felmérés is jelzi ezt a tendenciát. 

A Fideszt kedvelők aránya a teljes budapesti felnőtt népességen belül 35, a megyeszékhelyek kategóriájában 39, a többi vidéki városban 50, a falvakban 54 százalék.

Az iskolázottság szerint is érzékelhetők különbségek: az alapfokú végzettségűek és a szakmunkás képzettségűek 50, az érettségizettek 43, a diplomások 40 százaléka a Fidesz támogatója.

Az életkor emelkedésével a kormánypártiak többségbe kerülnek: a 20-30-as korosztályban 43, a 40-50-nél 47, a náluk idősebbeknél 49 százalék Fidesz támogató.  

(Kiemelt kép: Kövér László, az Országgyűlés titkos szavazással megválasztott elnöke esküt tesz az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor)