Fellebbezett az ügyészség, hogy mégis megbüntessék a svéd nőt lebuktató indexes újságírót

2019. szeptember 5., 14:54

Szerző:

A bíróság felmentette az Index újságíróját, aki az erről szóló döntés értelmében nem élt vissza személyes adattal akkor, amikor nyilvános svéd adatbázisok alapján megírta, hogy a közmédiában a svéd menekülthelyzetre panaszkodó, és állítása szerint ezért hazaköltöző nőt többször elítélték már Svédországban. Az ügyészség azonban csütörtök délután közölte, hogy nem fogadja el az ítéletet, fellebbez.

„A bíróság a korábbi döntésétől gyökeresen eltérve bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntette a büntetőeljárást” - olvasható az ügyészségi közleményben. Nem értenek egyet azzal, hogy a bíróság előkészítő ülés és tárgyalás nélkül ítélt újra, és hogy arra hivatkozott, Dezső András cselekménye nem veszélyes a társadalomra, ezért nem bűncselekmény.

Az ügyészség szerint ugyanis bűncselekmény történt és aggályos, hogy a bíróság tárgyalás nélkül egy korábbi, szintén tárgyalás nélküli állásponttal ellentétesre jutott. A fellebbezés arra irányul, hogy az elsőfokú bíróságot utasítsák a további eljárás lefolytatására.

A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint az eljárás megszüntetése jogszabályellenes, mivel a büntetőeljárási törvény szerint a büntetővégzést tárgyalás tartása iránti kérelem esetén előkészítő ülésen hatályon kívül kellett volna helyezni, és az ügyet érdemben elbírálni. A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság bírája által választott megoldás a fentiek miatt a jogbiztonság követelményébe is ütközik.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.