Tényleg meghosszabbítják Bicskéig a felcsúti kisvasutat, sőt, az Orbán-kormány újabb vonalakat újítana fel

2019. július 9., 09:08

Szerző:

A birtokába jutott kormányzati előterjesztés alapján arról ír a hvg.hu, hogy 12 milliárd forintot szánna az Orbán-kormány kisvasútfejlesztésre. A dokumentum számos javaslat mellett tárgyalja, hogy

  • meghosszabbítanák a felcsúti kisvasutat egy Bicske-Lovasberény szakasszal;
  • Salgótarjánban nyílna egy hegyi kisvasút, hogy "átélhetővé tegye a bányászatot";
  • új kisvasúti járművek fejlesztését is felvetik;
  • javasolják, hogy a meglévő vonalakon lehessen fizetni Széchenyi-kártyával.
 

A kormány a kisvasútfejelsztések már megvalósult ütemére nagyjából 10 milliárd forintit biztosított, illetve uniós forrásokat is igénybe vettek a fejlesztésre, mint ahogy az történt Felcsúton is. Az Európai parlament költségvetési bizottságának küldöttsége személyesen is felkereste az Orbán Viktor szülőfalujában épített vonalat, mikor az Orbán-kormányról készített jelentést. A felcsúti kisvasút 857 millió forintból épült, amelyből 600 milliót az Európai Unió adott.

– Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig

– válaszolta a pénzszórást szóvá tevő akkori kritikákra Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ben, ami azóta jól ismert szállóige lett a kormányzati erőpolitizálásra.

Tegnap 21:20

Csütörtökön újra országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése.

Tegnap 21:10

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból.

Tegnap 18:33

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.