Felavatták Göncz Árpád szobrát

2017. október 6., 16:44

Szerző:

Felavatták Göncz Árpád szobrát az egykori köztársasági elnök halálának második évfordulóján, pénteken, egykori Bécsi úti lakása közelében, az Óbudai Egyetem parkban.

Jovánovics Görgy Kossuth-díjas szobrászművész alkotása közadakozásból készült, magánszemélyek, vállalkozások és civilszervezetek mellett Óbuda-Békásmegyer önkormányzata (Göncz Árpád a kerület díszpolgára volt) is támogatta a felállítását. Az avatáson beszédet mondott Gönczöl Katalin egykori ombudsman és Bojár Gábor üzletember, Koncz Zsuzsa és Bródy János a néhány száz fős közönséggel együtt elénekelték a Ha én rózsa volnék-ot, Jordán Tamás pedig József Attila verseket szavalt.

Fotó: Kökényesi Gábor

Gönczöl Katalin az MTI tudósítása szerint azt mondta: a szoborhoz eljöhetnek az új generációnak azok a nemesebb lelkű képviselői, akik hitet, erőt, bátorságot akarnak meríteni a Göncz Árpád által töretlenül képviselt értékekből. Úgy folytatta: mostantól várjuk ide a Göncz Árpádhoz hasonló, „a nemzet szolgálatára kész, szelíd, szerény, de nagyon céltudatos" új politikai nemzedéket.

Hangsúlyozta: a néhai államfő tisztelete töretlen volt a szakmai és emberi szuverenitás iránt, komolyan vette a felelősséget és a felelősségvállalást, pedig nem volt könnyű dolga, sokat támadták, még a közelebbi környezetéből is, olyanok, akik „szerették volna túltenni magukat a demokrácia játékszabályain".

Felidézte a néhai államfő régi barátja, Vásárhelyi Miklós szavait, aki 2000-ben, Göncz Árpád leköszönésekor arról írt, a köz tisztes szolgálata, az ügy szeretete szíveket melengető tulajdonság, „a köztársaság legigazibb értéke". Úgy fogalmazott: adjon hitet ez a szobor, hogy „lesz még Magyarországon ilyen köztársaság".

Bojár Gábor Széchenyi-díjas üzletember, a Graphisoft alapítója azt mondta, egyetlen politikus népszerűsége sem közelítette meg soha Göncz Árpádét. Ez annak a bizonyítéka – tette hozzá –, hogy a magyarok azt szeretik, ha az emberi és politikusi nagysághoz szerénység párosul. Ezért szerinte nemcsak a kormányzó pártoknak, hanem a liberális nézeteket vallóknak is magukba kell nézniük, hogy „miért nincs újabb Göncz Árpádunk".