Fél Magyarországra havazást ígér a meteorológia

Európa északi felében ismét nagyon gyors változások jellemzik az időjárást. Erőteljes északnyugati áramlás alakult ki, amelyben egymást követik az időjárási frontok.

2015. január 3., 19:03

A finn-orosz határ közelében örvénylő ciklon hosszan elnyúló frontrendszere a Kelet-európai-síkságtól egészen a Balkán-félszigetig húzódik. A helyzet érdekessége, hogy ez a front egészen az Ural nyugati előteréig szorította vissza a szélsőségesen hideg levegőt, tegnap pedig még Moszkvától északkeletre is mértek fagypont feletti hőmérsékletet, és a havazás mellett még havas eső, eső is előfordult. Ugyanakkor Közép-Európában és a Balkánon az elmúlt napok zord időjárása után ehhez az északi ciklonhoz tartozó álcázott hidegfront több helyen okozott ónos esőt, fagyott esőt is, de a megélénkülő széllel az enyhülés is megérkezett a térségbe. A kontinensen a legnyugodtabb időjárás a Pireneusi-félsziget környékén található, ahol egy anticiklon hatására többnyire napos az idő, és 12, 20 fokos tavaszias hőmérsékletek jellemzők.

Ugyanakkor az éjszakai órákban még az Atlanti-óceán felett örvénylő ciklon vastag felhőzete délelőtt már beborította a Benelux-államok és Németország területét. Nagy sebességgel mozog tovább délkelet felé, ezért estétől már Magyarországon is egyre több helyen okoz vegyes halmazállapotú csapadékot.

Magyarország területén szombat estétől egyre többfelé várható csapadék: a Tatabánya-Békéscsaba vonaltól északkeletre általában havazás; a Dunántúl nyugati, és déli részein jellemzően eső várható, a kettő közötti sávban eső, havas eső, majd az idő előrehaladtával egyre inkább hó valószínű. A délkeleti és a délnyugati határvidéken átmeneti ónos eső sem zárható ki az éjszaka folyamán. Kora reggelig főleg az Alföld északi vidékein és az Északi-középhegység egyes részein 5-10 cm hó is hullhat. Hajnaltól nyugat felől felszakadozik a felhőzet, napközben a több-kevesebb napsütés mellett főleg délutántól számíthatunk újabb felhősödésre.

Reggel a keleti határvidéken még előfordul havazás, késő délutántól a Dunántúl nyugati, és északnyugati részein havas eső, hó is lehet, estétől pedig észak felől hózáporok jelennek meg. A nyugati, délnyugati szél hajnalig csak az északkeleti megyékben lehet élénk, majd északnyugatira fordul, és egyre több helyen viharossá fokozódik. A Dunántúl északi részein az egyes széllökések sebessége elérheti a 80 km/ó-t is.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3, +1 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 5 fok körül alakul.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.