Fejenként egymillió forintot kér a veszprémi érsek az egyházmegye papjaitól

A katolikus egyház aktív papjai országszerte a napokban kapják kézhez a kormány nemrégiben bevezetett karácsonyi támogatását, ami az idén másfél millió forint. A veszprémi érsek fejenként egymillió forintot kér az egyházmegye papjaitól, a várban zajló felújítási munkálatok fedezésére. 

2023. december 1., 19:17

Szerző:

A veszprémi egyházmegye papjai még meg sem kapták az állam karácsonyi támogatását, ám már meg is érkezett az érsek levele, amelyben mindenkitől egymillió forint befizetését kéri. Udvardy György veszprémi érsek rendeletéről az egyházmegye a hét elején körlevélben értesítette a hivatalban lévő lelkipásztorokat. A 24.hu információi szerint a papoknak „személyes anyagi javaikból” kell elutalniuk az összeget az érsekség szolidaritási alapjába december végéig. A körlevélben nem fűztek indoklást a fizetési felszólításhoz, így papok nem tudják, pontosan milyen célokat kell támogatniuk a jelentős összeggel.

A portál szerint a katolikus egyház aktív papjai országszerte a napokban kapják kézhez a kormány nemrégiben bevezetett karácsonyi támogatását, ami az idén másfél millió forint. Ez a támogatás független az egyházi szervezettől, teljesen személyre szólóan érkezik. Az országos szinten is kiemelkedően jól álló veszprémi érsekség azonban a jelek szerint nem bízza papjaira, hogy mit kezdenek a támogatással. Úgy tudjuk, már tavaly is „határozott kérés” érkezett a pénz túlnyomó részének továbbutalására. A veszprémi főegyházmegye két éve 40 milliárd forintos támogatást kapott a kormánytól. Az érsekség ebből a hatalmas összegből fizeti a várban zajló felújítási munkálatokat.

(Kiemelt képünkön: Udvardy György veszprémi érsek. Fotó: Veszprémi Főegyházmegye honlapja)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Szombat este többségében a keleti tájakon várható, hogy megázunk, napsütésből főleg északnyugaton, helyenként a Dunántúlon kaphatunk rövidebb időszakokat. Vasárnap eleinte több helyen előbújhat a nap, napközben ismét sokfelé megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és már a középső tájakat és a Dunántúl keleti felét is érintheti a csapadék.