Fátyolfelhő és napsütés biztosítja a tavaszi hangulatot

Hazánkban derűs időjárás várható, fátyolfelhő azért boríthatja az égboltot.

2024. február 5., 20:23

Szerző:

Tovább csökken a felhőzet, így éjszaka jobbára derűs lesz az ég, de itt-ott előfordulhat fátyolfelhő is, csupán északkeleten lehet vastagabb a felhőzet.

Kedden jobbára derült vagy fátyolfelhős idő várható sok, időnként szűrt napsütéssel. Csapadék nem lesz.


Estig még a nyugati irányú szelet az ország délnyugati harmadát leszámítva nagy területen kísérhetik erős, viharos lökések, éjszaka viszont átmenetileg veszít erejéből a légmozgás. Kedden napközben ismét többfelé megerősödhet a nyugati, délnyugati irányú szél.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +9 fok között várható, a szelesebb helyeken lesz enyhébb, a kevésbé szeles nyugati tájakon és az északkeleti völgyekben hidegebb a hajnal.


A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 12 és 19 fok között alakul.

Fátyolfelhőben is vigyázzunk bőrünk egészségére

Fátyolfelhős időben is fontos a bőrünk védelme, mivel a felhők nem teljes mértékben blokkolják a káros UV-sugárzást. Használjunk napvédő krémet, így védve a bőrünk egészségét. Lehetőleg olyan krémet válasszunk, amely legalább 30-50 SPF faktorral rendelkezik. Ezek a felhők általában áttetszők, szerkezetük lehet rostos, fonalas vagy sima. Ezek a felhők olyan vékonyak, hogy rajtuk keresztül tisztán látható a Nap és Hold is.

Bár a napközbeni meleg kecsegtető és tavaszias, ne felejtsük el, hogy ilyen időben mégis könnyen megfázhatunk, főleg ha kimelegszünk és úgy gondoljuk, hogy nincs szükség a kabátunkra. Ilyenkor még az enyhe szél is többnapos megfázást okozhat. Az időjárás változékonysága és a hirtelen átmenetek általában az adott évszaknak megfelelő kórokozók terjedését is elősegítik, ezért a megelőzésre is érdemes nagyobb figyelmet fordítani, például rendszeresen mossunk kezet és vigyázzunk az általános higiéniai szabályokra. Egy segítőkész asszisztens mindig emlékeztet minket erre, és javaslatokat is tud adni, amelyekkel elősegíthetjük az egészségünk megőrzését.


 Változékony az időjárás Európában


Továbbra is nagy a különbség kontinensünk délnyugati, valamint északkeleti részei között időjárási szempontból.


Előbbi területeken változatlanul egy magasnyomás alakítja az időjárást. Arrafelé nagy területen napos, enyhe az idő, sokfelé az éjszakák is fagymentesek. Európa északkeleti felén azonban ciklonok, illetve azok északnyugatról délkelet felé haladó frontjai teszik változékonnyá, szelessé az időjárást, többfelé jelentős mennyiségű eső is esett.


A fentebb említett időjárási frontok fokozatosan elhagyják a Kárpát-medence térségét, így a napsütésé lesz a főszerep, de az anticiklon peremén szeles marad az idő. Folytatódik a februári tavasz.

(Kiemelt képünkön: Kilátás a Budai Várból Pestre. Fotó: Rita Franca / NurPhoto / AFP)

2024. szeptember 22., 08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.