Bekavarnak a ciklonok, mozgalmas lesz az időjárás

Az Isha után a Jocelyn cinklon hoz mozgalmas időjárást a Kárpát-medencébe. A várható időjárás az ország területén szerda éjfélig.

2024. január 23., 23:59

Szerző:

Anticiklon alakítja az időjárást a Földközi-tenger nyugati medencéjében valamint a Kelet-európai-síkságon is, emiatt ezeken a helyeken jobbára kevés a felhő, és napos idő jellemző. Kisebb körzetekben pára, köd is előfordul. A két térség között alapvető különbség, hogy a mediterrán térségben sok helyen 15 fok fölött alakul a csúcsérték, utóbbi helyen viszont fagypont alatt, az Ural előterében -10 fok alatt marad. Változékonyabb az idő Európa más részein. Skandinávia felett markáns ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló frontrendszere a balti államokon át a Kárpát-medencéig húzódik. E mentén erősen felhős vagy borult az ég, és sokfelé esik vegyes halmazállapotú csapadék. A front gyorsan mozog, akárcsak az a rendszer, amely még az óceán felett található nagyjából félúton az ír és a kanadai partok között. 

Szerda estig azonban már a kontinens fölé ér, és a Kárpát-medencében is vegyes csapadékot okoz majd.

Kedden döntően gyengén, helyenként közepesen felhős idő várható. Estétől főként északkeleten és a keleti harmadban – kisebb területen délnyugaton is – pára, (zúzmarás) köd, valamint rétegfelhőzet képződhet. Arrafelé szitálás, ónos szitálás nem kizárt. Szerdára erősen megnövekszik a felhőzet, majd mindenütt beborul az ég, északnyugaton eső, míg északkeleten, keleten vegyes csapadék valószínű. Utóbbi tájakon döntően lepel-, 2 cm-es friss hóréteg hullhat. Kedden az Észak-Dunántúlon az északnyugatira, míg szerdán a délnyugatira forduló szelet kísérik sokfelé élénk, helyenként erős lökések, majd estétől Sopron térségében és a hegyekben már viharos lehet az északnyugati szél. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és +1 fok között várható, de a szélvédett fagyzugokban ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán keleten, északkeleten 1 és 4, míg másutt általában 5 és 12 fok között valószínű.

Isha után Jocelyn alakítja az időjárást

Erős ciklonok érkeznek sorozatban a Brit-szigetek fölé, Isha után pedig a mai napon már az Ír Meteorológiai Szolgálat által Jocelynnek elkeresztelt ciklon érkezik a térségbe. Ez várhatóan nem lesz olyan erős, mint Isha volt, a legerősebb széllökések most 80 mérföld/óra, vagyis 125-130 km/h körül alakulhatnak a szélnek leginkább kitett skót tájakon. Ez számunkra most azért érdekes, mert ennek a ciklonnak a meleg- majd hidegfrontja is megérkezik szerdán a Kárpát-medence fölé, majd fölöttünk lassanként fel is oszlanak ezek a frontok – írja közösségi oldalán a HungaroMet. Emiatt szerdán beborul az ég, és összességében többfelé várható csapadék; a nap első felében északnyugaton eső, az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön pedig vegyes halmazállapotú (havas eső, hó, átmenetileg ónos eső is) valószínű, délután, este már inkább záporokra van kilátás. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Thomas Warnack / DPA / AFP)

 

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.