Farkasházy Tivadar úgy tett, mintha elnézést kérne, de mégse kért elnézést

Egyeztettek is vele, meg nem is. Bele is egyezett, meg nem is. 

2023. szeptember 4., 11:10

Szerző:

Korábban Farkasházy Tivadar azt mondta, hogy nem tudott az általa másfél évtizeden át szervezett balatonszárszói találkozók felújításának szánt Ujhelyi István és Horgas Péter szervezte „SzázSzó” meghívóinak kiküldéséről. A szervezők azonban továbbra is azt állítják, hogy személyesen és online is egyeztetettek vele. Farkasházy Tivadar a Népszavához eljuttatott üzenetben tisztázta a helyzetet, amelyet úgy kezd:

„Megkövetem Ujhelyi Istvánt, augusztus közepén kaptam tőlük egy meghívótervezetet” 

– írja Farkasházy, majd hozzáteszi, hogy nem vette észre és nem feltételezte, hogy az ő neve is szerepel ezen. Ha látja, biztos leveteti, ugyanis úgy érzi, ezzel biankó csekket írna alá, és nem szeretné, ha őt kérnék számon, hogy ki, miért volt jelen a találkozón. 

Azt is leírja, hogy a hozzá eljuttatott tervezetben nem szerepelt, hogy újrakezdenék a szárszói találkozót. „Nem kezdem újra se velük, se nélkülük” – szögezi le. 

Azzal még kiegészíti az üzenetet, hogy mostanában nem alszik, és nincs szerencséje az égiekkel, de reméli,hogy jól sikerül a Margitszigeten, remek irodalmi helyszínen szervezendő találkozó, mert égető szükség van az ilyenekre. 

Farkasházy Tivadar, a második világháború alatti, szárszói antifasiszta találkozók emlékét megidézve 1993-ban, az ötvenedik évfordulón saját nyaralója kertjében szervezte meg először a szárszói találkozókat, amelyek a korabeli SZDSZ és Fidesz politikusainak, értelmiségi holdudvarának találkozóhelye lett.

(Kiemelt képünkön Farkasházy Tivadar. Fotó: Wikimedia Commons)