Falus András: „Jelentsük már ki, hogy nem vagyunk mindentudók!”

Falus András immunológus Fiala János KeljFelJancsi című műsorában beszélt.

2021. november 24., 14:57

Szerző:

A negyedik hullám óriási meglepetésekkel szolgált, bő másfél év után fogalmunk nincs arról, hogy a COVID-19 hogyan működik – mondta Falus András immunológus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet emeritus professzora Fiala János KeljFelJancsi című műsorában. Sok előzetes becslés tévesnek bizonyult úgy a védőoltások megelőző, gyógyító hatását illetően, mint a társadalmi reakciókat tekintve. Nem tudjuk, mikor lesz nyájimmunitás, a fogalom kezdi értelmét veszíteni a vírusvariánsok által.

Melyik vakcinában bízhatunk?


A Sinopharm rendelkezik a WHO ajánlásával, Anglia elfogadja, szemben a Szputnyik V vakcinával – vetette fel a műsorvezető. A WHO nem engedélyeztetési hatóság – válaszolta az immunológus, és a kínaiak csak 60 év alattiaknál alkalmazták a Sinopharmot. Nem tudunk arról, hogy Anglia csak a 60 év alatti Sinopharmmal oltottak beutazását engedélyezné – vetette közbe Fiala. Az életkor-rasszizmus lenne – egyeztek ki a beszélgető felek. Falus professzor sporadikus információi szerint az orosz vakcina jó, érthetetlen, hogy miért tűnt el a hazai palettáról. A Szputnyik oltóanyaggal a fő probléma, hogy „rendkívül slendrián módon összeállított dokumentációval futott neki az európai engedélyeztetésnek”. „Elfogultan támogatom a Pfizert és a Modernát, mert a legkorszerűbb, leggyorsabban fejleszthető oltóanyagok” - vallotta az immunológus.

Hogyan meztelen a király?


A hiányos adatközlések kapcsán Fiala felvetette: „Akik tisztek a sakktáblán – de nem királynő és nem király –, ők arról beszélnek, hogy az adatszolgáltatási lehetőségeik is korlátozottak. (…) Többféleképpen lehet meztelen a király: egyfelől úgy, hogy nem közöl adatokat, másfelől úgy, hogy neki is hiányos az adattára.” Falus  nem hiszi ez utóbbi verziót, úgy látja, az adatok – a kezdeti rendszerhibák leküzdése után – rendelkezésre állnak. Felidézték Ferenci Tamás biostatisztikus tanulmányát (Gondolatok a járványügyi adatok közléséről: https://github.com/tamas-ferenci/GondolatokAJarvanyugyiAdatokKozleserol), amely kitér arra is: óvatosnak kell lenni a nyilvános adatközlésekkel és a kórházi tudósításokkal, mert kitörhet a pánik. Az immunológus szerint épp a kiszámíthatatlanság okozza a pánikot.

Cserejátékos az oldalvonalon


Az immunológus így folytatta: az mRNS-alapú vakcina a legolcsóbb, a leggyorsabban fejleszthető (Karikó Katalinék jelenleg is dolgoznak a továbbfejlesztésen). „A magam részéről lezárt fejezetnek tartom a klasszikus vakcinológiát”, át kell menni egy újabba, ahol a vakcinákat mesterséges intelligenciák, szuperszámítógépek tervezik. Az újabb és újabb variánsok megjelenése alapvető kérdés, amire biztos válasz nincs. „Jelentsük már ki, hogy nem vagyunk mindentudók!” Az indiai Delta plusz mellett már az „oldalvonalon áll, mint egy cserejátékos” a dél- és közép-amerikai Lambda-változat is. A variánsok megjelenése összefüggésben áll a klimatikus katasztrófával és a természetgyilkoló emberi magatartással. A Föld bolygó romlása visszafordíthatatlan, de társadalmi viszonyok változásával lassítható.

 

Amit tehetünk


Falus András szavai szerint a COVID zömmel enyhe betegség  – a kanyaróhoz, fekete himlőhöz, gyermekbénuláshoz viszonyítva – , amely szervi problémákat okoz, de nem kell benne meghalni. Egyensúlyi állapothoz a védőoltás, a maszkhasználat, a távolságtartás és az értelmes módon hozott rendelkezések együttes alkalmazásával juthatunk.

Aki meg szeretné hallgatni a teljes interjút, klikkeljen a képre.

(Kiemelt kép: Barrak Ahmad igazgató főorvos beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a Szécsény és Térsége Egészségügyi Centrumban kialakított oltóponton Szécsényben 2021. november 11-én. MTI/Komka Péter)

 

08:36

Itt a javaslat, a gyógyszertárak dobozonként akár 120 forintos áremelkedést akarnak. Amikor 50 forint egy zsömle, 500 forint alatt nem lehet kenyeret kapni, akkor a javasolt modell szerinti áremelés a tűréshatáron belül van – állítják.