Videón, ahogy a fáklyás tüntetők vonulnak a Belgrád rakpartról a Kossuth tér felé

Az Országos Közös Akarat, a Civil Bázis és az Egységes Diákfront fáklyás felvonulást szervezett 2024. február 21-ére, szerdára. A tervek szerint a Szent Gellért térről vonulnak a Miniszterelnöki Hivatalhoz.

2024. február 21., 18:49

Szerző:

Amint arról a 168.hu is beszámolt, civil- és diákszervezetek szerdára fáklyás felvonulást szerveztek. A tüntetés a Szent Gellért téren kezdődött és a Karmelitánál ér véget. Az Ennyi nem elég – El a kezekkel a gyerekektől! címmel meghirdetett demonstráción a bántalmazott gyermekekért állnak ki.

A Telex beszámolója szerint a tüntetők háromnegyed hatkor elindultak a Szabadság hídon. Buda felé járható volt autóval a híd, csak Pest felé foglalták el az úttestet. A menet útvonalát a szervezők biztosítják. Többször bemondták a hangosbeszélőn, hogy ez egy néma, méltóságteljes vonulás. Senki nem kiabál jelszavakat.

Este hat óra után a felvonulás eleje már a Belgrád rakparton járt. A menet bal szélén madzagot húztak ki, hogy a felvonulók tartsák meg a rendet. Itt is csak az úttest felét foglalják el, szemben haladni tudnak az autók.

A hivatalos kezdési időpontban körülbelül 200-300 résztvevő – túlnyomó többségében középiskolás és egyetemista – és viszonylag sok rendőr jelent meg a Szent Gellért téren. A hangulat békés volt, csak akkor alakul ki kisebb tumultus, amikor a résztvevők elállták a metrólejárót – nem szándékosan, csak egyszerűen túl kicsi volt a tér ennyi emberhez.

Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke, egyetemi oktató beszédében köszönetet mondott a többi szociális és gyermekvédelmi dolgozónak, „akik miatt egyáltalán működik még az ellátórendszer” a politikai lojalitás alapján kiválasztott vezetők, a túlterhelés és más rossz körülmények ellenére.

Meleg szerint a kormány által a napokban bejelentett – részleteiben nem ismert – intézkedések látszatintézkedések. Ezt az is mutatja, hogy a kormánypárti képviselők nem mennek el a kérdéssel foglalkozó parlamenti bizottsági ülésekre. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekekkel, idősekkel, hajléktalanokkal foglalkozó ellátással is gondok vannak, miközben a kormány sok társadalmi csoportot kifejezetten büntet és diszkriminál. Meleg konklúziója:

A változást ki kell harcolni, és együtt kell kiharcolni!

Bercsek Blanka, a szervező Egységes Diákfront tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a szexuális bántalmazások elszenvedőit nem támogatják abban, hogy kiálljanak az ügyükkel. Nem számíthatnak támogatásra a traumájuk feldolgozásában vagy akár abban, hogy nem kell újra látniuk a bántalmazójukat. Sokuk ezért az öngyilkosságot választja.

Változik a forgalom a fáklyás tüntetés miatt

A tüntetők a Szent Gellért térről a Szabadság hídon át fognak vonulnak a Kossuth térre. A pontos útvonalat közzétették az esemény Facebook-oldalán: Szabadság híd – Fővám tér – Belgrád rakpart – Jane Haining rakpart – id. Antall József rakpart – Kossuth Lajos tér.

A vonulás miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapesten. 16:30 és 19 óra között szakaszosan lezárják a vonulás útvonalát. Az érintett járatok módosított útvonalon járnak, a kiskörúti 47-es és 49-es villamosok csak a budai oldalon közlekednek. 18 óráig a 15-ös autóbusz terelve közlekedik.

 

(Kiemelt képünk forrása: Képernyőfotó az Országos Közös Akarat  videójából)