Pár hete még 30 fok volt, most helyenként már fagyott is

Nem viccel az időjárás: a napközbeni szép, őszi idő után hajnalban már helyenként fagyott is. 

2024. szeptember 30., 11:11

Szerző:

Hétfőn a felhős részeken is szakadozik a felhőzet, délután - helyenként jobban szétterülő - gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, csapadék nem várható. Elsősorban a Tiszántúlon élénk marad az északi szél, sőt néhol időnként erős széllökés sem kizárt, ugyanakkor az ország többi részén többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. Emellett az Észak-Dunántúlon már délire fordul az áramlás. A csúcshőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő – olvasható a Hungaromet előrejelzésében, amiből kiderül: helyenként már fagyott is.

Mint írják: hétfő hajnalban 3 és 9 fok között alakultak a minimumok, de a szélvédett nyugati-dunántúli részeken, valamint a fagyzugokban 0 fokig csökkenhetett a hőmérséklet. A talaj menti fagyok is egyre több helyen fordulhatnak elő.

Ahogy szinte minden évben, úgy most is a zabari állomás mérte a leghidegebbet. Íme.

Kedd hajnalban kiderül az ég, azonban északnyugaton megnövekedhet a felhőzet, illetve hajnalban délnyugat felől fátyolfelhők is érkeznek. Csapadék nem lesz. Legfeljebb foltokban képződhet pára, köd. A légmozgás mindenütt mérséklődik, sőt már több helyen szélcsend várható. A minimum-hőmérséklet általában 1 és 6 fok között alakul, talajmenti fagy többfelé, gyenge légköri fagy helyenként valószínű.

Jobbára gyengén felhős, napos időre számíthatunk, majd a nap második felétől nyugat felől növekszik, vastagszik a felhőzet. Csapadéknak még kicsi az esélye. A déli szél néhol megélénkül. A csúcshőmérséklet 14 és 19 fok között várható.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint a hullámzó frontrendszer fokozatosan elhagyja térségünket, emiatt fronthatás nem terheli szervezetünket.

Ilyen lesz az idei tél 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt már megjelentek az első prognózisok az idei tél időjárása kapcsán. Az előrejelzések szerint még a megszokottnál is „melegebb” és csapadékszegényebb lesz az idei tél Európában. Az előzetes becslések szerint nagyobb mennyiségű hóra inkább csak a skandináv országokban mutatkozik komolyabb esély, hazánkban viszont – a földrész legtöbb országához hasonlóan – relatíve szárazak és enyhék lesznek a téli hónapok. Fontos azonban hozzátennünk, hogy a Severe Weather Europe korai beszámolója szerint a hómennyiségre a poláris örvény tevékenysége is komoly hatást gyakorolhat.