Hatalmas fordulat jön az időjárásban, a fél országra már a figyelmeztetést is kiadták

Furcsa tréfát űzött velünk az elmúlt napokban az időjárás, a nyári napokra emlékeztető melegnek azonban lassacskán tényleg vége. 

2024. szeptember 27., 14:28

Szerző:

Meg kell hagyni a szeptemberi időjárás igencsak vegyesen alakult: a hónap elején még egyik hőségrekord dőlt meg a másik után, aztán a hónap közepén napokig szakadt az eső és melegünk sem volt, az elmúlt néhány napban viszont beköszöntött az igazi vénasszonyok nyara. Ez azonban már nem tart sokáig, legalábbis az előrejelzések szerint. 

Jön a hidegfront 

Az Időkép információi szerint szombat a hidegfront hatására gyakran erőteljesen megnövekszik a felhőzet, és több tájegységünkön kialakulhat eső, zápor, délen, délkeleten és keleten helyenként zivatarok is. Délután nyugaton és északnyugaton lehet szárazabb az idő, és süthet ki több órára a nap. Többfelé élénk, néhol erős lesz az északira, északnyugatira forduló szél. A legmagasabb hőmérséklet 17 és 26 fok között alakul, a Tiszántúlon lesz a legmelegebb.

Több megyében is lecsaphatnak a zivatarok: 

 

Lehűlés várható 

Vasárnap aztán elsősorban a Dunától keletre, de kezdetben a középső tájakon is kialakulhat még eső, zápor, majd délutánra szinte mindehol megszűnik a csapadék. A Dunántúlon ugyanakkor egyre többfelé kisüt a nap. Az élénk, erős, néhol viharos északias szélben mindössze 13 és 19 fok közé melegszik a levegő.

5 fok alatt 

Ezután hétfőn és kedden naposabb és felhősebb időszakok váltják egymást, de számottevő csapadék sehol sem valószínű. Hétfőn a Dunától keletre még sokfelé élénk, erős lesz az északi, északkeleti szél, majd kedden már a délies szelet kísérhetik többfelé élénk, néhol erős széllökések. Hétfő hajnalban helyenként, kedden kora reggel már nagyobb területen mérhetünk 5 fok alatti minimumokat. Hétfőn 14-19, kedden 15-21 fokot mutathatnak a hőmérők a délutáni órákban. 

Nem kegyelmez az időjárás a frontézékenynek 

A frontérzékenyek egyébként nehéz napok elé nézhetnek, mivel pénteken még sokfelé melegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek a magasban zajló melegedés hatására, de északnyugaton már éreztetni fogja hatását a közeledő hidegfront. Emiatt fejfájás, migrén, fáradényokság, tompaság, dekoncentráltság egyaránt előfordulhat. Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok, vérnyomásproblémák jelentkezhetnek. A szeles idő miatt tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, illetve ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetünk. Északnyugaton ugyanakkor görcsös panaszok is jeletkezhetnek, valamint felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak is. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Pexels)