Hol felhős lesz az idő a hétvégén, hol meg nem

Kontinensünk középső részének időjárását a hétvégén anticiklon határozza meg, melynek területén napos, csapadékmentes az idő. A hajnali órákban néhol ködfoltok is előfordulnak.

 

2023. október 6., 19:11

Szerző:

Az Atlanti-óceán felett és a magasnyomástól északra több ciklon örvénylik. Ezek területén felhős, helyenként csapadékos az idő. A legtöbb csapadék a Brit-szigeteken, valamint Litvánia, Lettország és Észtország területén hullott. A legmelegebbet továbbra is Spanyolországban mérték, ott 35 fok is előfordult, míg a Skandináv-félszigeten éjszakánként nagy területen fagy, és napközben sok helyen marad 10 fok alatt a maximum-hőmérséklet. Szombat estig még az említett anticiklon határozza meg a Kárpát-medence időjárását, így jelentősebb változásra nem kell számítani.

Pénteken a nap hátralévő részében napos, kissé fátyol-, illetve gomolyfelhős idő várható. Éjszaka kevés fátyolfelhő lesz az égen, majd hajnaltól északon megvastagodhat a felhőzet. Foltokban köd képződhet.

Szombaton változóan felhős időre számíthatunk többórás napsütéssel. Csapadék nem lesz. A szél pénteken általában mérsékelt marad, majd szombaton a délnyugati szél fokozatosan megélénkül, helyenként meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 5 és 11 fok között várható, de az Északi-középhegység fagyzugos területein 5 fok alatti értékek is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 20 és 26 fok között alakul.

(Kiemelt kép: szeptemberi napsütés Lipcsében 2023. szeptember 26-án. Fotó: Jan Woitas/dpa Picture-Alliance via AFP)