Ezért kellett felszámolni a 150 éves Meteorológiai Szolgálatot

Az Energiaügyi Minisztérium válaszában meglepő okok szerepelnek.

2023. december 4., 17:16

Szerző:

Január elsejével megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat. A kormány célja, hogy az időjárás előrejelzés korszerű és versenyképes szervezetként működjön, amely megfelel az állam és az energiaszektor, a közlekedés és az agrárium által támasztott elvárásoknak – közölte az Indexszel az Energiaügyi Minisztérium illetékese. A levegőtisztaság védelmének előtérbe kerülése és a meteorológiai előrejelzések pontosságának javulása a tárca szerint nemzetgazdasági szinten érzékelhető lökést adhat a mezőgazdaságnak, az energiaiparnak, a közlekedésnek és a turizmusnak.

Az 1870-ben alapított, tehát több mint 150 éves múltra visszatekintő szolgálat tavaly nyáron nagyobb figyelmet kapott, mint korábban bármikor, miután augusztus 20-án az OMSZ kedvezőtlen időjárás-előrejelzése nyomán lefújták az Európa legnagyobb tűzijátékaként beharangozott programot, csakhogy az államalapítás ünnepének estéjén végül mégsem volt vihar, ami miatt ne lehetett volna fellőni a rakétákat. Akkor menesztették a szervezet elnökét és elnökhelyettesét, Radics Kornéliát, illetve Horváth Gyulát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat új néven és szervezeti struktúrában folytatja működését, a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. 2024. január 1-jén kezdi meg a feladatainak ellátását.

„Az állami meteorológiai szolgálat ezért a jövőben megkerülhetetlen szerepet és feladatot kap a klímasemlegességi törekvések, a fosszilis alapúról megújulóra átálló energiatermelés kapcsán az időjárásfüggő megújuló energiák támogatásában, valamint a globális felmelegedés következtében fellépő időjárási jelenségek hatékony kezelésének elősegítésében” – tették hozzá a Lantos Csaba által vezetett szaktárcánál.

(Kiemelt kép: az Országos Meteorológiai Szolgálat épülete. Forrás: met.hu)