Orbánék szolgaian másolták le a brüsszeli rendszert, hogy titkolózhassanak

A Fidesz brüsszeli mintára teljes mértékben kiüresíti a vagyonnyilatkozati rendszert. 

2022. június 23., 09:03

Szerző:

Kivételesen európai példát követne a Fidesz frakcióvezetője, ami ezúttal azt jelentené, hogy semmit sem tudhatunk meg többé politikusaink ingatlanvagyonáról és megtakarításairól, írja a 24.hu. 

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője megváltoztatná az egyébként is sokat kritizált vagyonnyilatkozati rendszert. Az Európai Parlament szabályozását vezetné be helyette. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az országgyűlési képviselőknek a jövőben nem kellene feltüntetniük a bevallásukban ingatlanjaikat, ingóságaikat, megtakarításaikat, adósságaikat, kölcsöneiket, mivel az EP-képviselőknek csak a rendszeres, megbízásokkal kapcsolatos jövedelmeikről és céges érdekeltségeikről kell számot adniuk, írja a lap.

„Sok bírálat éri hosszú évek, évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni. A Magyarországgal szembeni brüsszeli kettős mérce sajnos a mindennapjaink része, ezért mindezt kivédendő az tűnik a legcélszerűbbnek, ha az EP-ben használt szabályokat szóról szóra beépítjük a magyar jogba. Ugyanezt a rendszert használják például Németországban is, így talán – legalább ezen a területen – elkerülhetők a nemzetközi viták”

– írta Kocsis, aki arról is beszámolt, hogy a polgármestereknek és más vezető tisztségviselőknek is ennek megfelelően kellene majd vallaniuk.

(Fotó: Kovács Tamás/MTI)