Ez nagyon rossz út – figyelmeztette az Orbán-kormányt az amerikai nagykövet

2018. október 11., 09:40

Szerző:

A Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott előadást David B. Cornstein amerikai nagykövet, ahol természetesen megkerülhetetlen téma volt a Soros György alapította egyetem jövője. A Donald Trump elnök jó barátja hírében álló nagykövet többször is elmondta:

legfontosabb feladatának azt tartja, hogy elérje, a CEU maradhasson Budapesten.

A CEU mellett elkötelezett az Trump-adminisztráció és a kongresszus is, elmondása szerint a nagykövet legalább 25 szenátorral beszélt Washingtonban, mielőtt Budapestre indult volna, és az első kérdése mindenkinek az volt: mi lesz a CEU-val? A szenátorok egyébként – pártállástól függetlenül – levelet is írtak a diplomatának ebben a témában néhány héttel ezelőtt. Ebben arra hívták fel a figyelmét, hogy annak ellenére, hogy a CEU már minden olyan feltételt teljesített, melyet kormány működésének feltételéül – tavaly tavasszal, s nem korábban – előírt, a magyar kormány továbbra sem írta alá a New York állammal kötendő megállapodást az egyetem működéséről.

Cornstein Budapestre érkezése és hivatalba lépése után első útja rögtön a CEU-ra vezetett, „hogy megmutassam, a CEU-ügy nem csak az amerikai elnöknek, de az amerikai embereknek is nagyon fontos”. Az egyetem sorsát azonban hónapok óta lebegteti a CEU-t retorikájában folyamatosan törvénysértőnek, s privilégiumokat élvezőnek beállító kormány. Most Cornstein elmondta, hogy a nagykövetség közvetítésével hamarosan tárgyalóasztalhoz ülnek a kormány és az egyetem képviselői.

Ezen a találkozón azonban Orbán Viktor nem lesz jelen, csak egy „nagyon magas beosztású személy” a Miniszterelnökségről.

Michael Ignatieff, a CEU rektora és David Cornstein még júniusban
Fotó: Egyesült Államok budapesti nagykövetsége/Németh Attila

Ebből már sejteni lehetett, hogy problémák lehetnek a háttérben, és erre utalt a nagykövet több megjegyzése is. Míg pár héttel a Magyar Narancsnak amerikai diplomáciai források arról beszéltek, hogy Orbán már döntött, és a kormánya napokon belül aláírhatja a CEU további működését biztosító megállapodást, addig a nagykövet szerdán már úgy fogalmazott, hogy „óvatosan optimista” az egyetem jövőjével kapcsolatban.

Azt is elmondta, hogy nagykövetsége első száz napjában messze a CEU-val foglalkozott a legtöbbet, ám a kezdeti jó hangulat és kapcsolata a Orbán-kormánnyal némiképp megváltozott. Pedig a miniszterelnöknek semmi oka nem lenne arra, hogy ne legyen jóban az Egyesült Államokkal. A nagykövet hosszan ecsetelte, hogy míg az Obama-adminisztráció szóba sem állt az Orbán-kormánnyal – ami nem igaz –, a Trump-féle amerikai vezetés kifejezetten támogatja a kabinetet.

– Ha továbbra is fenn akarják tartani ezt a jó kapcsolatot, akkor ez nagyon rossz út – fogalmazott a nagykövet.

Cornstein arról is beszámolt, hogy amikor a Fehér Házban járt, ő kérte meg Trumpot, hogy gratuláljon telefonon Orbánnak az áprilisi választási győzelemhez. A hívás másnap meg is történt – amit a kormányzati sajtó nagy büszkén közhírré is tett. A Trump-adminisztráció már sokat tett az Orbán-kormányért,

most pedig itt az ideje, hogy a magyar kormány visszaadjon valamit mindazért, amit eddig kapott.

– jelezte.

Azt is elmondta, hogy akár az utolsó pillanatban is aláírhatják a megállapodást a CEU-val, de nagyon reméli, hogy erre azért hamarabb sor kerül.

Cornstein júniusban érkezett Budapestre, és azóta többször is elmondta, hogy négy alapvető célja van Budapesten. Az egyik, hogy felújítsák a magyarországi légibázisok kifutópályáit, erre az amerikai kormány ad is 55 millió dollárt. A másik egy Románia felől érkező olajvezeték létesítése az orosz energiafüggőség csökkentésére. A harmadik Ukrajnával való viszony rendezése, és Ukrajna NATO-csatlakozásának magyar támogatása. A negyedik a CEU-ügy.

Míg néhány hete a nagykövet optimista volt az Orbánnal tartott találkozóját követően, az általa ezután megjelölt bejelentési határidő is érdemi történés nélkül múlt el, a magyar kormányfő egyszer sem reagált érdemben a CEU-t érintő kérdésekre, a most szerdai beszélgetés pedig sokatmondóan visszafogott hangnemben zajlott.

Fotó: Egyesült Államok Nagykövetsége/Németh Attila

Az Orbán-kormány szereti Soros egyetemként megbélíyegezni a CEU-t, Trump pedig a minap arról írt a Twitteren, hogy az általa legfelsőbb bírónak jelölt Brett Kavanaugh elleni tüntetések mögött valójában Soros és mások állnak,  ők fizetnek embereknek azért is, hogy bizonyos szenátorokat rossz színben tüntessenek fel. Maga Cornstein ezzel kapcsolatban a CEU-n tegnap azt mondta, hogy az egyetem ügyét el kell különíteni Soros György megítélésétől. Mert igaz ugyan, hogy Soros nélkül nem lenne CEU, de a magyar származású milliárdos semmilyen módon nem szól bele az egyetem működésébe. A nagykövet szerint

Trump sem gondolja, hogy Soros politikai tevékenységének köze lenne a CEU-hoz, az amerikai elnök vonatkozó megjegyzése tehát egyáltalán nem jelenti azt, hogy elengedte volna az egyetem ügyét.

A egyetem rektora, Michael Ignatieff pénteken körlevelet küldött az egyetem polgárainak. Ebben arról írt, hogy a CEU megkezdte az engedélyek beszerzését a Bécsbe költözéshez, ehhez pedig az anyagi erőforrások is rendelkezésre állnak. A CEU-megállapodást december 31-ig kellene aláírni, hogy az egyetem 2019 szeptemberében is új évfolyamot indíthasson Budapesten.

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.