Megvan az év madara

Egy harkályféle, és 41%-kal nyert a sokszínű természet szavazáson.

2021. július 27., 07:48

Szerző:

Idén a zöld küllőt választották meg az év madarának – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület(MMTE). A győztes 41%-kal nyert a sokszínű természet szavazáson, a kékbegy 32%-kal a második helyen végzett, a dobogó harmadik fokára pedig a vörös gém állhatott 23%-kal. Idén összesen 11123-an szavaztak a versenyen.

A zöld küllő gyakori harkályféle Magyarországon. Kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket és ártéri erdőket. Fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat és azok lárváit, bábjait is elfogyasztja. A harkályféle odúban költ, amit maga készít és akár több évig is használhat. Hazai fészkelő-állománya 2014 és 2018 között 15 000-17 000 párra volt tehető.

(Kiemelt kép illusztráció: Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Facebook-oldala)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.