Európai Bizottság: A vakcinaútlevélen fel kell tüntetni az oltás típusát

Magyarországnak is követnie kell az uniós tagállamok által elfogadott megoldást a védettségi igazolás esetében, nem lehet olyan igazolvány, amin nincs rajta a vakcina típusa.

2021. március 3., 08:07

Szerző:

Az EU tagállamai január 27-én fogadták el a védettséget igazoló európai okirat irányelveit. Eszerint a vakcinaútlevélen szerepelnie kell a meghatározott minimum információknak, ilyen például, hogy milyen vakcinával, mikor, hányszor oltották be az igazolvány tulajdonosát - mondta a 168.hu kérdésre az Európai Bizottság sajtóosztálya.

A Blikknek azt is elmondták, hogy a közösen elfogadott döntéssel a tagállamok – így Magyarország is – vállalta, hogy eszerint szervezi meg a saját országában az ezzel kapcsolatos feladatokat.

– A tagállamokkal együtt az a célunk, hogy az igazolványok hitelességét az EU bármely pontján ellenőrizni lehessen, és hogy azt az Európai Unió minden országában elfogadják – közölték.

A kormány múlt héten módosította a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendeletet. Eszerint a védettséget igazoló okmányban nem kell feltüntetni a vakcina típusát. Tehát a magyar állampolgárok nem feltétlenül fogják tudni igazolni egy esetleges külföldi utazás előtt, hogy olyan vakcinával oltották-e be, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is engedélyezett, vagy olyan (kínai vagy orosz) vakcinával, amelyet nem.

(Kiemelt képünk illusztráció: Utasok a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. július 17-én. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)