Európában anticiklon, hazánkban kánikula jellemzi a hétvége időjárását

Európa nagy részének időjárását továbbra is anticiklonális hatások határozzák meg, s a meleg, labilis légtömegben többfelé könnyen alakulnak ki záporok, zivatarok. Magyarországon alacsony légnyomás fokozza a hőséget.

2023. augusztus 25., 17:34

Szerző:

A Földközi-tenger partvidékének tágabb térségében még mindig tombol a kánikula, helyenként a 40 fokot is meghaladja a napi csúcsérték. Egy jelentősebb ciklon örvénylik csak a Baltikum térségében, melynek frontrendszere a Skandináv-félsziget déli felén, valamint Nagy-Britannia, Francia- és Németországban okoz csapadéktevékenységet.

Emellett hidegfrontjának előterében zivatarrendszerek is kialakulnak, melynek egy része hazánkat is elérte és az Észak-Dunántúlon többfelé záport, zivatar okozott.

A következő napokban ezen alacsony légnyomású képződmény előoldalán érkező egyre melegebb és szárazabb levegő fokozza a hőséget.

Pénteken és szombaton is napos idő várható fátyol- illetve kevés gomolyfelhővel. Éjszakára nagyrészt kiderül az ég, de az északi tájakon időszakosan felhősebb körzetek is lehetnek. Néhol záporra, zivatarra pénteken leginkább északon és nyugaton, míg szombaton az ország északi harmadában kell számítani. A déli szél napközben megélénkül, éjszaka gyenge lesz, de zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 23 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 32 és 38 fok között alakul.

(Kiemelt kép: kutya hűsíti magát egy szökőkút vizében a kánikulában Fotó: Mohai Balázs/MTI)

 

 

10:09

Úgy tűnik, lerázta magáról az előző heti forróságból adódó közönyt a forint, így frissen és erősen kezdte a hetet a főbb devizákkal szemben.