EU: Nem lehet bűncselekmény, ha valaki segít egy menedékkérőnek

A 2018-as „Stop Soros” törvénycsomag alapján büntető törvénykönyvi tényállás lett az illegális bevándorlás elősegítése, támogatása.

2021. február 25., 12:08

Szerző:

A magyar Országgyűlés 2018 júniusában fogadta el a „Stop Soros” törvénycsomagot, amelynek alapján büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lett az illegális bevándorlás elősegítése, támogatása.

Atanasziosz Rantosz uniós főtanácsnok szerint az ilyen tevékenység büntetendőnek minősítése ellentétes azzal az uniós rendelkezéssel, amely biztosítja, hogy segítséget nyújthassanak a nemzetközi védelmet kérelmezőknek.

A Népszava cikke szerint a véleménynyilvánításra kijelölt bíró a közösségi előírásokba ütközőnek minősítette a jogszabálycsomag azon részét, amely gyakorlatilag kizárja a Szerbián keresztül érkezőket a menedékkérelem kedvező elbírálásának lehetőségéből. Ezt a szabályozást egy korábbi ítéletében a luxembourgi székhelyű testület már jogsértőnek minősítette.

Mint ismert, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás keretében az uniós bírósághoz fordult, azt kifogásolva, hogy Magyarország az uniós menekültügyi jogszabályokba ütközően korlátozza a menedékkérőknek tanácsadást és segítséget nyújtók tevékenységét, valamint megsérti a menedékkérők arra vonatkozó jogát, hogy ténylegesen találkozhassanak és kapcsolatban lehessenek az ilyen tevékenységet folytató szervezetekkel és emberekkel.

Atanasziosz Rantosz úgy vélekedett, hogy minden olyan ember vagy szervezet, aki vagy amely segítséget nyújt a Szerbián keresztül Magyarországra érkező nemzetközi védelmet kérelmezőknek, feltételezhetően tisztában van azzal, hogy a kérelmek nagy valószínűséggel kudarcra vannak ítélve, illetve büntetőeljárás konkrét veszélyének teszi ki magát.

Rantosz főtanácsnok arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ilyen segítségnyújtás bűncselekménynek minősítése jelentős elrettentő hatást gyakorolhat azokra, akik tudatosan próbálják a kérelmezők számára megkönnyíteni a nemzetközi védelemre irányuló eljárás vagy a humanitárius segítség igénybevételét. Véleménye szerint az ilyen tevékenység büntetendőnek minősítése ellentétes azzal az uniós rendelkezéssel, amely biztosítja a jogot arra, hogy segítséget nyújthassanak a nemzetközi védelmet kérelmezőknek.

A főtanácsnok véleményét a bíróságnak nem kötelező figyelembe vennie, de az esetek túlnyomó többségében az ítélet megegyezik vele.

(Kiemelt kép: Horvát buszokkal érkezett migránsok gyalogolnak az őket elszállító magyar autóbuszokhoz a magyar–horvát határon, a beremendi határátkelőhelyen 2015. szeptember 23-án. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)