Etikai eljárás indult a Corvinuson, mert kivételeztek egy hallgatóval

Mindez az egyetem szakszervezeti tagjainak zárt Facebook-csoportjában közölt bejegyzésből derült ki.

2023. február 28., 12:30

Szerző:

Az eljárást Ádám Zoltán, az egyetem docense kezdeményezte, mivel „az egyik hallgató a többiektől fizikailag elkülönítve, egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján tehetett eredményes vizsgát, miközben az illető a minden más hallgatóval szemben szigorúan érvényesített tantárgyi adatlap feltételrendszere szerint eleve nem is kaphatott volna a tárgyból elégtelennél jobb jegyet.”

Ádám Zoltán, aki a bejegyzést közzétette hozzátette, hogy a hallgató családja „a sajtóban elérhető, nyilvános információk szerint érdemi Mol-részesedéssel rendelkezik”. Állítása szerint a hallgató szülei „személyesen és email-ben is próbáltak nyomást gyakorolni és közbenjárni az egyetem vezetőinél, hogy a gyerekük kaphasson még egy lehetőséget.”

A portál emlékeztet, hogy az Európai Bizottság döntése értelmében napirendre került az államiból alapítványi fenntartásba került magyar egyetemek akadémiai autonómiájának kérdése. „Meggyőződésem szerint az ügy rávilágít arra, hogy az akadémiai autonómiát nemcsak az korlátozhatja, ha a fenntartó alapítványok kuratóriumaiban kormánytagok ülnek, hanem az is, ha olyan vállalati vezetők, akikkel szemben az egyetem és annak vezetői egyoldalú függő helyzetben vannak” – írja a portálhoz eljuttatott bejegyzésben az egyetem docense.

A 444.hu megkereste az intézményt, ahonnan sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták az értesülést. Mindössze annyit válaszoltak, hogy „a Budapesti Corvinus Egyetem működésének alapelve, hogy oktatói az ország legjobb gazdaság- és társadalomtudományi szakembereinek képzése során nemcsak szakmai felkészültségük, hanem etikus magatartásuk terén is az élen járjanak. Az Egyetem és a Hallgatói Önkormányzat vezetése, valamint az etikai előírások betartásáért felelős független egyetemi testületek szigorúan fellépnek annak érdekében, hogy biztosítsák az etikai normák érvényesülését.”

(Kiemelt kép: a Budapesti Corvinus Egyetem főépülete a Duna-parton, a főváros IX. kerületében a Fővám téren. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

 

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.