Figyelem: jön az eső!

Bár még sok a kérdőjel, egyre valószínűbb, hogy hónapok óta először igazi áztató eső érkezik hazánkba.

2024. szeptember 6., 12:09

Szerző:

A hétvégén inkább csak záporokból, zivatarokból számíthatunk lokális jelleggel csapadékra, a jövő hét elején viszont nyugat felől rohamosan nő a csapadékhajlam. A nedvesebb légtömegnek köszönhetően egy régi ismerős, az eső is belekerül a szöveges prognózisokba, így már nem csak záporos, hanem összefüggőbb csapadéktömbökkel is előfordulnak majd – olvasható a meteorológiai szolgálat Facebook-oldalán.

Hozzétették: az ECMWF modell valószínűségi tagjai mekkora csapadékkal számolnak. A tagok többségben van csapadék, sőt az ország nyugati felén jelentősebb mennyiség is feltűnik az időszak végére.

A második animáción pedig az ECMWF modell operatív futása látható:

Hozzátették: ilyen időtávban ezt is inkább egy lehetséges forgatókönyvnek kell kezelni, amit azt jelenti, hogyha „extrém” értékekkel találkoztok, mindig meg kell mellé nézni a több valószínűségi tagot is.

A pénztárcánkat sem kíméli az aszály

A hőség borzasztó károkat okoz a magyar gazdaságnak. Megjelent az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) júliusi, meteorológiai és műholdas adatokra alapozott, szántóföldi kultúrákra vonatkozó elemzése. Következő napokban és hetekben derül ki, hogy az aszály mekkora kárt okozott. Mindezt az Agrárminisztérium (AM) közölte az MTV-vel. Mint ebből kiderül: a nyári délkelet-európai hőhullám hazai mezőgazdaságra gyakorolt számszerűsített hatását érdemes minél inkább adatokon alapuló modellek alapján vizsgálni. 

A Hungaromet Zrt. agrometeorológiai adatai alapján elmondható: 

az elmúlt időszak harmincnapos csapadékösszege az Alföld középső tájainak és a Felső-Tisza vidékének kivételével 20-50 milliméterrel elmarad az ilyenkor szokásostól. A nagy területi eltéréseket mutatja, hogy a középső országrészben sokfelé 20 milliméter sem esett, a Dunántúl nyugati kétharmadán jellemzően 30-70 millimétert, az Alföld keleti kétharmadán és északkeleten 50-90 millimétert mértek.

A szakemberek már 2022-ben arra figyelmeztettek, hogy a két évvel ezelőttinél nagyobb aszály is várható – írta akkor elemzésében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Megjegyezték: mind az 1794-es, mind az 1863-as, mind a 2022-es évet egy száraz időszak előzte meg. 1794-et megelőzően 1790-ben már aszály volt és 1793-ban is szárazság volt tapasztalható, szinte teljesen csapadékmentes őszi-téli időjárással. 1863-at megelőzően 1861 és 1862 is száraz is volt. Ezekhez az évekhez hasonlóan 2022-t megelőzően 2020-ban és 2021-ben is a sokéves átlagnál kevesebb csapadék hullott, idén pedig a sokéves átlagnál mintegy 45 százalékkal kevesebb. 

További részletek itt.

(Fotó: met.hu)