Az ország több pontján esik a hó, Kékestetőn kifehéredtek a háztetők

Esik a hó a Bükkben és a Mátrában. 

2024. március 7., 16:41

Szerző:

Esik a, fagypont alá csökkent a hőmérséklet a hegycsúcsokon, Bánkúton már fehér lepel borítja a tájat – írja az Időkép. Egy magassági hidegörvénynek köszönhetően borongós, többfelé csapadékos idő köszöntött be. A magasban fölénk áramló hidegebb levegő hatására a Bükkben és a Mátrában hóként hullik a csapadék, Bánkút fehér ruhát öltött, a hőmérséklet a hegytetőn -1 fok.

 (Kép forrása: Kékestető webkamera / Időkép)

 

A magasabban fekvő tájakon havas eső, hó hullhat

Csütörtökön kelet felől egy magassági hidegörvény húzódik fölénk, amelynek hatására erősen felhős lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor, és havazhat is. Az északi-északkeleti szél élénk, nyugaton és az ország északkeleti harmadán gyakran erős lesz. Visszaesik a hőmérséklet, napközben mindössze 5-11 fokot mérhetünk.

Pénteken eleinte kevés helyen süt ki a nap, a Dunántúlon ködös lesz a reggel. Napközben délnyugat felől szakadozik a felhőzet, egyre inkább gomolyossá válik, hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. Kisebb eső, zápor az északkeleti megyék kivételével elszórtan alakulhat ki. A délkeletire forduló szél legfeljebb néhol élénkül fel. Kora reggel -5, +5 fokot mérhetünk, elsősorban északon, északkeleten és néhol délnyugaton fagyhat. Napközben 8 és 13 fok közé melegszik a levegő.

Szombaton többfelé kisüt a nap, a legtöbb felhő a dunántúli és északkeleti tájak fölött lesz. Kisebb eső, zápor, eleinte északon, északkeleten fordulhat elő, délután a Dunántúlon. Reggelre foltokban párássá, ködössé válhat a levegő. Fagy főként északkeleten fordulhat elő, majd napközben 9-15 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Vasárnap újra 17-19 fokig melegedhet a levegő délen, reggel néhol északkeleten lehet még gyenge fagy. Sok felhő lesz fölöttünk, napközben helyenként, estétől többfelé alakul ki eső, zápor. Élénk, többfelé erős, északnyugaton viharos lehet a délkeleti szél  – írja az Időkép.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.

Tegnap 09:34

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.