Úgy tűnik, Szili Katalin csak látszólag mondott le kormányzati tisztségéről

Mintha máris kijátszotta volna az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat Szili Katalin. A szabályok szerint a kormányzati tisztségviselőktől elvárják, hogy válasszanak, melyik pozíciót akarják megtartani. Szili Katalin lemondott a miniszterelnöki megbízotti tisztségéről, majd rögtön visszatért miniszterelnöki főtanácsadóként, és tovább folytatta korábbi tevékenységét.

2023. március 22., 15:49

Szerző:

Lemondott Szili Katalin miniszterelnöki megbízotti posztjáról, hogy megtarthassa a Pécsi Egyetemet fenntartó Universitas Qinqueecclesiensis Alapítványban betöltött kuratóriumi tagságát, ám valójában nem hagyta abba kormányzati tevékenységét; közösségi oldalán jól nyomon követhető közszereplései alapján ugyanazt csinálja március eleje óta, mint korábban – vette észre a 24.hu.

Az nem világos, hogy miniszterelnöki főtanácsadói tisztségében egyébként pontosan milyen feladatokkal bízták meg, vagy mekkora díjazást kap – ugyanis a lap megkeresésére sem ő, sem a kormány nem reagált. Az egyetlen látható különbség az, hogy a kormányzati portálon már nem szerepel a neve. A közösségi oldalán látható posztok alapján nyomon követhető szerepléseiről az állami hírügynökség is beszámolt, minden alkalommal új tisztségének címével illetve őt.

Kínosak lehetnek az ilyen kiskapuk

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint az összeférhetetlenségi szabályok kijátszása nagyon kínos. Ha a kormány valóban összeférhetetlenséget akarna, akkor nem lehetne ilyen kiskapukat találni. Szerinte emiatt sem valószínű, hogy az Európai Bizottság megfelelőnek minősíti majd a kormány intézkedéseket, melyeket a helyreállítási alap folyósítása érdekében tett.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter február elején szólította fel a kormányzati tisztviselőket, hogy vagy mondjanak le az egyetemi vagyonkezelő alapítványokban betöltött tisztségeikről, vagy a kormányzati megbízásukból távozzanak. Négyen, beleértve Szili Katalint is, inkább a kormányzati jogviszonyról mondtak le.

Minderre azért volt szükség, mert az Európai Tanács decemberi határozatában aggályosnak és összeférhetetlennek minősítette azt, hogy a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumai politikusokkal és kormányzati tisztségviselőkkel vannak tele. Kinyilvánították, hogy addig nem jönnek az uniós pénzek, amíg ezen nem változtatnak, így az alapítványi egyetemek, a diákok és a kutatok sem férhetnek hozzá az Erasmus és Horizont Európa programokhoz. 

(Kiemelt képünk: Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Pozsonyban, a Medikus kertben lévő Petőfi-szobornál 2023. március 15-én. Fotó: MTI/Filep István)

.

 

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.