Tavasz végére lendületbe jött az építőipar

 Az áprilisihoz képest 5,8 százalékkal bővül az építőipar.

 

2022. július 15., 09:52

Szerző:

Májusban az építőipar termelése 9,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 12,0, az egyéb építményeké 7,7 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz viszonyítva 5,8 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,8, az egyéb építmények építésében 7,8 százalékkal bővült a termelés. A speciális szaképítés termelése 13,5 százalékkal emelkedett.

A megkötött új szerződések volumene 7,2 százalékkal nagyobb volt a tavaly májusinál, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 32,5 százalékkal magasabb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 24,7 százalékkal alacsonyabb volt. Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállománya 9,7 százalékkal nagyobb volt a tavaly május véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 4,0 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 20,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

 Az év első öt hónapjában az építőipari termelés 11,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét.

(Kiemelt kép: Szűcs László (j) és Görbe Péter ácsmesterek egy fa gerendát visznek a Debrecen Felsőjózsa településrészen a magyar görögkatolikus egyház számára épülő 94 főt befogadó, új tradicionális fatemplom építkezésén. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)