Júliustól TB-támogatott lesz az életmentő allergia-gyógyszer

Csaknem 40 ezer forintba kerül az életmentő injekció. Hosszú hónapok után végre döntött a hatóság.

2022. június 18., 10:22

Szerző:

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) felrakta a júliustól TB-támogatott készítmények listájára az EpiPent és az EpiPen Juniort, azokat az adrenalininjekciókat, amelyekkel a súlyos allergiás rohamok esetén életet lehet menteni – értesült az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesülettől a Telex.hu.

Az injekcióból mindig kettőt kell venni, és darabja eddig 16-20 ezer forintba került, vagyis nagyon megterhelte azoknak a pénztárcáját, akik hajlamosak voltak az allergiás rohamokra. A jövőben azok, akiknek korábban már volt anafilaxiás sokkjuk,

ingyen kaphatják meg az életmentő injekciós tollakat,

akiknél pedig fennáll a súlyos allergiás reakció kockázata, azok 70 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg az eszközöket – olvasható a portálon.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, eddig hiába írta elő kormányrendelet, a gyógyszerhez nem jutottak hozzá ingyen azok, akiknek erre szükségük lett volna. A kérdés azután került a figyelem középpontjába, hogy idén januárban egy hétéves fiú halt meg a súlyos allergiás rohamtól.

Májusban viszont sikerült megmenteni egy óvódás gyerek életét köszönhetően annak, hogy az óvónője felismerte az anafilaxiás sokk jeleit, az intézményben pedig volt az adrenalinos injekciós tollból.

(Epipen injekciós toll. Fotó: AFP)

13:48

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

12:53

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.