Kitiltották a hat éven aluliakat egy vidéki eperföld területéről – ez áll a súlyos döntés hátterében

A szülői felügyelet hiányának köszönhetően eperrel dobálóznak, letapossák a növényeket, ráadásul az eperágyások között végzik el kis- és nagydolgaikat a 6 éven aluliak, ezért kitiltották őket a vértesszőlősi eperföldről a tulajdonosok.

2024. május 13., 11:04

Szerző:

Tiltott gyümölccsé vált az eper a 6 éven aluli gyerekek számára Vértesszőlősön egy ültetvényen. A tulajdonosoknak ugyanis elegük lett abból, hogy a kicsik „eperrel dobálóznak, letapossák a növényeket, ráadásul az ágyások között végzik el kis- és nagydolgaikat”, ezért kitiltották őket – írja cikkében a Kemma.hu.

Azzal nincs baj, ha gyermekes családok érkeznek. A szülői felügyelet hiányzik sok esetben. Besokalltunk. Az anomáliáknak pedig véget kellett vetnünk. Úgy gondolom a tiltással védjük a gyümölcsöket, a többi vásárlót, a gyermekeket és a munkánkat is

– foglalta össze a problémát Tóth Kata, a családi vállalkozás vezetője. Hozzátette, a minimum szedési mennyiség 2 kilogramm, és ez vonatkozik 6 éves kor feletti gyerekekre is. A 6-12 éves korosztályt gyermekenként egy felnőtt kíséretével fogadják. Az eperföldön régóta szabály az is ,hogy az eperföld területére házi kedvencet vagy kisállatot nem áll módjukban beengedni, de a területre gyermekjátékot, rollert, kerékpárt, tolókocsit, sámlit, talicskát, kempingszéket, nyugágyat sem tudnak bevinni a látogatók.

A kisgyerekek kitiltása kapcsán végül a tulajdonos egy extrém esetet is felidézett. Eszerint egy anyuka egy 2-3 hetes csecsemővel érkezett az eperföldre, akit órákon át étel és ital nélkül hagyott az ágyások között, babahordóban a tűző napon. Ez pedig kifejezetten veszélyes volt a kicsire.

Támadnak a kamu eperárusok, így lehet kiszűrni őket

Lassan újra elszaporodnak az út menti eper árusok. Mint azt korábban megírtuk, a köztereken, aluljárókban, áruházak mellett egymást érik az „olcsó”, „mézédes” gyümölcsöt kínáló, alkalmi kereskedők, akik azonban sok esetben átverik a vásárlókat, mert magyar eperként kínálják az importból származó, ízében, minőségében a hazaitól eltérő termést. Így aki a magyar gyümölcsre esküszik, nem árt, ha résen van, máskülönben csalódást okozhat a jellemzően olcsóbban kínált, de így is ezres nagyságrendű beszerzés.

A magyar termelők évről évre szembesülnek a problémával, hogy a piacot importtal elárasztó árusok ellehetetlenítik őket, mert lenyomják az árakat, miközben gyakran megkárosítják a fogyasztót.

Persze mindezt könnyedén kiszűrheti az egyszerű vevő, vásárláskor csupán két dologra érdemes figyelnie: az egyik, hogy ne elégedjen meg a nyugtával, hanem kérjen az eladótól áfás számlát, amit egy csaló árus nem fog tudni teljesíteni. Emellett az eladót érdemes megkérni arra is, hogy mutassa meg az őstermelői igazolványát.

Végül a laikus ellenőrzésnek az is egy jó módszere, ha a magát magyar termelőnek kiadó eladótól az kérjük, hogy mutasson fotót az ültetvényéről és igazolja az áru eredetét, hogy hol termeli a gyümölcsöt. Az igazi termelő ugyanis folyamatosan fotózza, videózza a termését, mert büszke rá, megörökíti, ezt pedig be is tudja mutatni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: jhenning via Pixabay)