Mutatjuk, mennyi volt a Nemzeti Konzultáció technikai költsége

Több, mint 2,7 milliárd forint volt a „brüsszeli szankciókról” szóló nemzeti konzultáció technikai költsége 2022-ben, melyet 1,4 millió magyar küldött vissza.

2023. január 14., 14:24

Szerző:

Pénteken jelent meg a kormany.hu oldalon a „brüsszeli szankciókról” szóló nemzeti konzultáció költségeit részletező dokumentum. A Telex„ tavaly novemberi adatigénylésére válaszul feltöltött iratban nem minden részletre kiterjedőleg az olvasható, hogy a küldemények összeállítása, a borítékok előállítása és a kézbesítés 2 357 942 960 forintba került, illetve további 367 553 099 forint nyomdaköltsége volt a miniszterelnöki levélnek, magának a kérdőívnek és a mellé való nyilatkozatnak.

Összesen tehát több, mint 2,7 milliárd forint volt a konzultáció lebonyolításának technikai költsége, minderre rájönnek az online, tévés és rádiós hirdetések, a bombás plakátok, nyomtatott sajtó. A Telex azt írja, hogy korábbi konzultációknál az is előfordult, hogy 5 milliárdnál is több közpénzt költött a kormány arra, hogy megismerje a magyar választók véleményét az adott témában. A lap számításai szerint a kampány költségeit nem számítva nagyjából 2000 Ft-ba került egy válasz felvétele.

Mielőtt azonban a konzultációt elindították volna, a magyar kormány megszavazta az Oroszországot sújtó szankciós csomagokat Brüsszelben. 

A konzultációs leveleket 1,4 millió magyar küldte vissza, amennyiben pedig a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra által közölt 97 százalék adott nekik kedvező válaszokat, az azt jelenti, hogy ennyien mondtak nemet az olaj- és gázszankciókra, az atomenergia korlátozására, az „élelmiszerárak növekedését okozó szankciókra”, a turizmust terhelő Oroszország elleni szankciókra, és úgy általában az Oroszország elleni szankciókra is.

Igent mondott viszont ennyi válaszadó a „mielőbbi béketárgyalásokra”. A kormányszóvivő azt nem fejtette ki, hogy a konzultációs ívek milyen hatást fognak gyakorolni Volodimir Zelenszkij ukrán, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel kapcsolatos politikai döntéseire.

(Kiemelt képünk: Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök nemzeti konzultációs kérdőívet tölt ki 2021. augusztus 2-án. Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

A vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár gyakorlatozik a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani – közölte a szolnoki polgármesteri hivatal közleményben.

I. Judit, a Vácott ismert kineziológus és kétgyermekes édesanya szerda este 11-kor tűnt el. Ismerősei Facebook-felhívásokban és személyesen is keresték, ezrek osztották meg az eltűnéséről szóló posztokat, illetve a rendőrség is az eltűnt emberek körözési listájára tette őt. Pénteken aztán találtak egy holttestet a Dunánál.

2023. február 3., 15:44

A szombat éjfélig tartó havazás, havas eső és viharos széllökések miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Azt kérik, csak megfelelő műszaki állapotú, a szokásosnál jobban megtankolt, a téli körülményekre felkészített  járművel induljanak csak útnak.