Ma minden ötödik 10–14 éves gyerek energiaitalt reggelizik Magyarországon, pedig ez életveszélyes

Nem egy tragédia történt az elmúlt években Magyarországon az energiaitalok miatt. Áldozataik hirtelen szívmegállásban halnak meg, amelyet sok esetben teljesen egészséges gyerekeknél okoztak a magas cukor- és koffeintartalmú italok. A magyar fiatalok túlnyomó többsége folyamatos fogyasztó, sokan úgy isszák, mint az vizet, mind gyakrabban ráadásul alkohol kíséretében. Van, aki napi 2,5 litert is megiszik egy nap. 

2019. július 19., 15:15

Szerző:

Mindössze tizenhat éves volt az a diáklány, aki szívrohamban halt meg, az orvosok pedig tanácstalanul álltak az eset előtt. Végül kiderült, hogy a halálát kiszáradás okozta, ugyanis egész nap csak energiaitalokat ivott, amelyek nemcsak hogy nem hidratálták a szervezetét, de a bennük lévő koffein miatt túlterhelték a fiatal lány szívét. Egy 35 éves férfi napi négyet legurított a 160 milligramm koffeintartalmú italból. Aznap is négy energiaitalt ivott, mikor vezetés közben leállt a szíve. A normális koffeinbevitel napi maximum 120-300 milligramm, azaz 1-3 csésze kávé. Ehhez képest a férfi naponta 640 milligramm serkentőt vitt be, ami öt csésze erős feketének felel meg. Mindezt éveken keresztül, nap mint nap, amivel teljesen kikészítette a szervezetét.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Egy 14 éves lány egyetlen doboz energiaital és némi alkohol fogyasztása után vesztette eszméletét. Súlyos szívritmuszavarát erősítette fel ez a kombó, az életét szerencsére meg tudták menteni, de csakis a gyors orvosi segítségnek köszönhetően. A magyar fiatalok túlnyomó többsége folyamatos fogyasztó, sokan úgy isszák, mint az ásványvizet, mind gyakrabban ráadásul alkohol kíséretében, ami akár életveszélyes is lehet. Egy friss nemzetközi kutatás szerint ezek az energiaitalok állnak az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, ugyanis súlyosbíthatják a rejtett szívbetegségeket.

Mi az energiaital?

Energiaitalon azt a nem alkoholos italt értjük, amely serkentőszerként  koffeint, taurint és vitaminokat tartalmaz más összetevők mellett. Stimulánsról van szó, a nevében szereplő energia nem ugyanaz a kémiai energia, amelyrt táplálékfogyasztással nyer az ember. Japánból indult hódító útjára még az 1960-as években, és egyre népszerűbbé vált. Európában az 1980-as és 90-es évek során, valószínűleg a rave kultúra kialakulása és virágzása során jutott el.

Milyen kockázatokkal jár az energiaital-fogyasztás?

Koffein túladagolás, ami számos tünethez vezethet, beleértve a szívdobogást, magas vérnyomást, hányingert és hányást, görcsöket és egyes esetekben akár halált is.

2-es típusú cukorbetegség - mivel a magas koffein-fogyasztás csökkenti az inzulinérzékenységet.

Késői vetélés, alacsony születési súly és halvaszületés terhes nőknél.

Idegrendszeri és szív-érrendszeri hatások a gyermekek és serdülők esetében.

Más káros tudatmódosító anyag együttes használata és függőség kialakulása

Az energiaitalok számos más összetevőt – például a guaránát – is tartalmaznak, kombinációjának hosszú távú rendszeres fogyasztásának hatása nem ismert.

Az energiaitalok esetében a legnagyobb veszélyt mindig a nagy cukor- és koffeintartalom jelenti, amelyek ritmuszavarok kialakulásához vezethetnek azoknál, akik rendszeresen fogyasztják ezeket vagy érzékenyek rájuk.

Ma minden ötödik 10–14 éves gyerek energiaitalt reggelizik Magyarországon

– derül ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet felméréséből. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által megrendelt, 16 országra kiterjedő vizsgálata szerint a magyar kamaszok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt, 13 százalékuk nagyivó. Különösen veszélyeztetett fogyasztók, mert 58 százalékuk alkohollal, vagy testmozgással együtt hörpintget, ami növeli a rosszullét kockázatát. 

Amerikában egyetlen év alatt 5448 koffeintúladagolásos eset 46 százaléka 19 év alattiakkal történt. Magyarországon az elmúlt években 422 hivatalos bejelentés érkezett, ezek döntően 18 évnél fiatalabbak esetében, volt, aki napi 2,5 decilitert is megivott. Összességében évente 44 millió liter fogy ezekből a termékekből.

– Nekem is volt személyes tapasztalatom. Egy fiatal lány miatt riasztottak, aki energiaitalt ivott, némi alkohollal és az eszméletét vesztette. Kiderült, hogy régóta fennálló ritmuszavarát erősítette fel ez a koktél és nem is gondolta, hogy életveszélyes lehet, ha ilyet iszik. Megmentettük – meséli lapunknak Gellér László professzor, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának tudományos bizottságának elnöke. Sokan azt gondolják, hogy bedobnak egy energiaitalt és minden helyrerázódik. Ha fáradtak, erőre kapnak, tovább tudnak ébren maradni, ha az agyuk nehezen pörög, majd felgyorsul. A koffein összeszűkíti a hasi, zsigeri ereket, miközben az agy több vért kap, ezáltal átmenetileg javul az összpontosító képesség, a figyelem, lerövidül a reakcióidő, lecsökken az álmosságérzés, az alvásigény, megemelkedik az adrenalinszint, nagyobb fizikai teljesítőképesség érzete alakul ki.

Mindez rövid kétségtelenül igaz, később azonban negatív hatása van, ha túlzásba visszük. Különösen fontos, hogy a szívritmuszavarokkal küzdők, szívbetegek felejtsék el az energiaitalokat, de azok is, akiknek a szervezete érzékenyen reagál az összetevőkre. Az energiaitalok nagy dózisban tartalmaznak koffeint, ami önmagában is veszélyes, túlzott fogyasztása ártalmas lehet, extrém mennyiségben már azonnal is jelentkezhet a hatás, és ha nem nagy mennyiségben, viszont rendszeresen, akkor is a szív- és érrendszerre negatív hatással lehet, ugyanis emeli a pulzusszámot és a vérnyomást. A sok koffeintől egész nap gyorsabb lesz a pulzus, emiatt a ritmuszavar valószínűség tartósan emelkedik, ami előbb-utóbb szinte biztosan valamilyen szívproblémához vezet. – Az energiaitalok alkohollal való együttes fogyasztása még nagyobb problémát jelenthet. Felfokozott állapotot illetve a bódultságot okozó hatása összeadódva súlyos fizikai rosszullétet okozhatnak, és lehetetlenné teszik a reális gondolkodást. A vércukorháztartást a fokozott felhasználás irányába tolja el, ez eszméletvesztést, akár közvetlen életveszélyes állapotot okozhat. Ráadásul, ha alkohol helyett egyéb pszichostimulánssal kombinálják az energiaitalokat, akkor a két szer szív- és érrendszeri hatása adódik össze, és ez már jellegzetes mérgezéses tünetekhez vezethet – figyelmeztet a professzor.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.