Elzárják az égi csapokat

A várható időjárás csütörtök éjfélig.

2023. november 15., 17:14

Szerző:

A mediterrán térségben anticiklonális hatások érvényesülnek, ott többnyire napos, száraz az idő, a csapadékot adó frontok észak felől csak érintik a térséget. Ugyancsak magasnyomás helyezkedik el Észak-Európában, ami miatt Skandináviában szintén kevés a csapadék. A két térség között, kontinensünk nagy részén ezzel szemben ciklonok alakítják az időjárást, így változékonyabb, csapadékosabb az idő. A legtöbb csapadék a Svájci-Alpokban esik, ahol a hegyek felett mélyült ki egy peremciklon. 

Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását átmenetileg szárazabb légtömeg alakítja, már csak elvétve eshet.

Felhőátvonulások várhatók, kisebb körzetekben erősen felhős is lehet az ég. Főként északkeleten néhol záporeső előfordulhat. Éjjelre csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kiderül az ég, foltokban azonban párásság, köd előfordulhat. Ezek csütörtökön mindenütt megszűnnek, gyengén vagy közepesen felhős idő valószínű elvétve záporokkal. Késő délután, estefelé nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és a Dunántúlon már nagyobb területen fordulhat elő eső, zápor. Az északnyugati szél szerdán többfelé lesz erős, a Dunántúlon és a főváros térségében viharos, majd éjszakára mérséklődik a légmozgás. Csütörtökön délnyugatira, délire fordul a szél, megélénkül, estétől a Dunántúlon meg is erősödik. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1, 6 fok között, a szélcsendes tájakon kevéssel 0 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 9 és 14 fok között valószínű.

(Kiemelt képünk illusztráció. A ködös reggel után feljött a nap és a hőmérséklet megközelítette a 20 Celsius-fokot Miskolcon. Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / AFP)