Elveszik az 1956-os Intézetet az Országos Széchenyi Könyvtártól, beolvasztják a Szakály-féle Veritas Történetkutató Intézetbe

2019. május 31., 08:46

Szerző:

Június 15-tőé a Veritas Történetkutató Intézet részeként működhet tovább az 1956-os Intézet – írja a 444  csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján. A Szakály Sándor vezette intézmény megkapja az 1956-os Intézet vagyoni jogait, illetve az ingó és ingatlan eszközállományt is. 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az 1956-os Intézet történészei jellemzően nem tartották feladatuknak, hogy idomuljanak a kormányzatai emlékezetpolitikához. Egyikük, Rainer M. János a kormányzati emlékezetpolitika csődjének nevezte, hogy a Schmidt Mária égisze alatt zajló 1956-os emlékévben Dózsa László (1942-) színész neve került Pruck Pálé helyére néhány budapesti falfestményen. 2017 márciusában az 1956-os Intézet négy történésze –  Rainer M. János, Sárközy Réka, Eörsi László és Ungváry Krisztián – kapott írásbeli figyelmeztetést az üggyel kapcsolatban tett nyilatkozataiért.

Az 1956-os Intézet 2012 óta működött az Országos Széchenyi Könyvtár osztályaként. Most az Orbán Viktor által szignált kormányhatározattal ama  Veritas Történetkutató Intézet alá rendeli, amelynek a főigazgatója, Szakály Sándor 2014-ben idegenrendészeti eljárásnak nevezte a magyarországi zsidó holokauszt első nagy atrocitását, a kamenyec-podolszkiji tömegmészárlást.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.