Egy járványelemző elárulta, meddig kell számolnunk még a koronavírussal és mi várható a következő hetekben

Portfolio: Elsöprő sebességre kapcsolhat újra a koronavírus-járvány Magyarországon.

2021. november 9., 07:36

Szerző:

Az őszi iskolaszünet átmeneti lassulást hozott a magyarországi koronavírus-járvány terjedésében, azonban a héten újra elsöprő lesz a fertőzés sebessége – írja Vattay Gábor járványelemző szavait keddi cikkében a Portfolio.

„Újfajta módon kell élnünk mondjuk a következő 10 évben, mert hogyha minden ősz és tavasz között 15 ezer ember meghal a koronavírussal összefüggésben, akkor az azt jelenti, hogy 5 évvel csökken a várható élettartamunk. Nem engedhetjük meg magunknak minden évben ezeket a köröket – hívta fel a figyelmet Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője az RTL Klub műsorában.

A járványelemző szerint a tavaly őszi második és az idén őszi negyedik hullám között annyi eltérés van, hogy az emberek egyénileg sokkal védettebbek a vírussal szemben, így hajlamosak nem törődni vele.

„Ezt úgy kell ezt elképzelni, hogy idén a vírus 10-szer annyi embert ér el, de tizedannyi baja lesz mindenkinek, de a kettő szorzata nagyjából ugyanannyi – fejtette ki, majd hozzátette:

„Tízszer annyi embert képes felkeresni ez a vírus, mint tavaly, de tízszer kevesebb súlyos esetet okoz”

– mondta a Vattay.

„Idén tanuljuk meg, hogy miközben be vagyunk oltva, ezt a vírust minden ősszel lassítanunk kell majd” – foglalta össze a szakember, aki ezt követően 10 éves távlatokban beszélt a vírusról. Ugyanis szerinte úgy fognak kinézni a következő 10 évben az őszök, mint idén – írja a hírportál.

Vattay Gábor a beszélgetésben elmondta, hogy nem igen számít a következő időszakban javulásra. Szerinte heteken belül 8000 ember lehet koronavírus-fertőzés miatt a magyar kórházakban. „Arról is beszélt a műsorban, hogy a héten, az őszi iskolai szünet hatásának kifutása után újra vissza kell, hogy álljon a járvány terjedési sebessége a hetenkénti duplázódásra” – írja a Portfolio.

„A héten újra elsöprő lesz a járvány növekedése”

– jelentette ki az RTL műsorában. Szerinte nem kizárt, hogy emiatt újabb intézkedéseket kell majd hozni a járvány megfékezése érdekében, de javulásra az intézkedések bevezetése után három héttel lehet csak számítani. Éppen ezért több héttel előre lenne érdemes gondolkodniuk az illetékeseknek – tette hozzá Vattay.

 

(Kiemelt kép: Hatvan, 2021. október 15. A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján 2021. október 15-én. Fotó: MTI/Komka Péter.)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.