Első és utolsó: Magyarország két helyen van egyszerre

Fontos gazdasági adatok láttak napvilágot.

2021. december 7., 11:45

Szerző:

Közzétette az Eurostat a második negyedéves európai GDP jelentését, és egyben az összes tagállam harmadik negyedéves teljesítményét, amely immár az összes tagállam adatait tartalmazza. Magyarország a negyedéves alapú növekedési rangsorban a legutolsók között van az eurózónában, ami azt jelenti, hogy az aktuális növekedési ütem nálunk lassult be az egyik legjelentősebb mértékben. Ez azért lehetséges, mert Magyarország (és jellemzően a balti országok, illetve a régióból Románia is) már a kilábalás későbbi szakaszában jár, azaz ledolgozták a visszaesés nagy részét. Ez látszik az előző év azonos időszakához viszonyított növekedésben is – írja a Portfolio.

Az előző negyedévhez viszonyítva Ausztria tudott leggyorsabban növekedni az eurózónában a harmadik negyedévben a felülvizsgált adatok szerint, a növekedés csaknem négy százalék volt a sógoroknál. Jelentős növekedést tudott még felmutatni Franciaország és Portugália is a harmadik negyedévben, de a horvát, görög és olasz növekedés az élmezőnyben van.

A spanyol gazdaság is jelentős mértékben, két százalékkal tudott bővülni. Magyarország viszont ebben a mutatóban kissé le van maradva, a második negyedévhez képest 0,7 százalék volt a bővülés, amelyben hátulról a hetedik helyen vagyunk, megelőzve Litvániát, Lettországot, Romániát és Szlovákiát.

Ha az előző év azonos időszakát nézzük, akkor viszont Magyarország már az élmezőnyben van, és azon országok többsége is, amelyek a negyedéves bázisú növekedésben hátul vannak. Ennek egyértelmű oka van: azok, amelyek már a kilábalás előrehaladottabb szakaszában járnak (mint például Magyarország, Románia), azok növekedése már lassult - ez látszik a negyedéves bázisú növekedésen. Fontos elmondani, hogy az éves bázis kevésbé alkalmas a gazdaság aktuális teljesítményének megragadására, inkább az országok kilábalási szakaszban elfoglalt helyéről árulkodik. A jelenlegi teljesítményt a negyedéves bázisú adat írja le, a negyedik negyedévre vonatkozó előrejelzést is inkább erre támaszkodva tehetünk.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozójára Brüsszelbe, 2021. június 25-én. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu/AFP)

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.