Előnytelen választás elé állítaná az állam a tíz évvel ezelőtt megkárosított rokkantnyugdíjasokat

Vagy elfogadják az egyszeri félmilliós kártérítést vagy további éveket várhatnak felülvizsgálatra.

2021. április 8., 06:52

Szerző:

Sokak számára tíz év után is emlékezetes az Orbán-kormánynak az a 2011-es intézkedése, melynek során egy jogszabállyal rokkantnyugdíjasok ellátásának jelentős részét vonták el vagy egyszerűen megszüntették jogosultságukat. A jogszabály alapján az érintettek közül sokaknak akár ötven százalékkal is csökkentették az amúgy sem túl magas rokkantnyugdíját „állapotjavulásra” hivatkozva. Miközben egészségi állapotuk valójában nem javult, csak a rokkantsági fok megállapításához szükséges szempontrendszer változott.

A Népszava azt írja, hogy valódi „kárpótlás” helyett választás elé állítaná és jelképes összeggel kompenzálná most a kormány azokat, akik az utólag törvénytelennek bizonyult szabályozásnak köszönhetően estek el jogos jövedelmüktől.

A lap emlékeztet: a jogszabály miatt több rokkantnyugdíjas a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult – és nyert Magyarországgal szemben. Korábban a magyar Alkotmánybíróság (Ab) is kimondta, hogy a vonatkozó jogszabály alaptörvényellenes, az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközik. Az Ab döntése alapján az Orbán-kormánynak 2019 márciusáig kellett volna rendeznie a helyzetet, de addig semmi nem történt.

A múlt héten a kereszténydemokrata Semjén Zsolt nyújtott be egy törvényjavaslatot, amely két lehetőséget kínál az érintetteknek. Eszerint vagy elfogadnak egy egyszeri, 500 ezer forintos kártérítést, vagy kivárják, amíg – saját kérelmükre – újból felülvizsgálják egészségi állapotukat. Amennyiben a vizsgálat során úgy ítélik meg, hogy állapotuk nem javult, újra megkaphatják a korábbi járandóságuknak megfelelő összeget. Addig azonban még évek telhetnek el, mert a törvényjavaslat szerint a vizsgálatokat 2023 nyaráig kell elvégezni.

Semjén javaslatát aggályosnak tartják a szakmai szervezetek. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) arra hívta fel a figyelmet: a javaslat az Ab döntésében említett jogalkotási kötelezettségeknek sem tesz eleget.

(Kiemelt kép: 168.hu archív)