Élőlánccal barikádozták el a Szíművészetit a hallgatók, akik kitartanak

Az éjjel elfoglalták a hallgatók az SZFE épületét, és blokád alá vették.

2020. szeptember 1., 10:00

Szerző:

Percről percre tudósításunk véget ért, köszönjük a figyelmet. 

15:57 - Az egyetem egyik dolgozója azt mondja, addig maradnak a demonstrálók, "ameddig az szükséges." A tömeg már eloszlott, csak a demonstrálók maradtak a helyszínen és a molinók.

15:38 - Mindennap sajtótájékoztatót tartanak a tüntetők. Kérdezni nem lehetett, így azt sem tudni, meddig szeretnék fenntartani a blokádot. 

15:36 - Közzétették követeléseiket a demonstrálók: autonómiát kérik vissza, elutasítják az új kuratóriumot, az új törvényt, az önkényesen kinevezett vezetőséget, követelik a szenátus jogkorinek visszaallitását, kérik a szenátus általi dokumentumok elfogadását, követelik a jelenlegi kuratórium lemondását, az állam ne vonulhasson ki az egyetem finanszirozásából, továbbá szeretnék, hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe

15:14 - Csúszik a 15 órára meghirdetett sajtótájékoztató, de elvileg hamarosan már megkezdődik. Egyre több támogató és szimpatizáns jelenik meg az épület előtt. 

14:34 A diákok újabb molinót függesztettek ki a már korábban is láthatóak fölé, ezen az áll: "Kiállunk az egyetemünk szabadságáért - #freeSZFE"

14:00 Iványi Gábor azt nyilatkozta lapunk helyszíni tudósítójának, hogy a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektoraként van jelen. "Nagyon tetszik a diákok kiállása, fontos számomra, hogy a jövő Magyarországát képviseljék. Arra szeretném buzdítani a diákokat, hogy tartsanak ki, mert ha nem harcolnak a szabadságukért, akkor elveszik tőlük" - mondta. Hozzátette: szükség lenne más egyetemek és egyéb szervezetek szolidaritására és kiállására is az ügyben.

13:20 Iványi Gábor lelkész is hozott adományt a diákoknak.

12:30 Egy másik adományozó szerint szolidaritást kell vállalni a színműs diákokkal, aminek csak akkor lesz eredménye, ha a többi egyetem is kiáll mellettük. Felhívta a tehetősebb ismerőseit, akik azonnal több tízezer forintot adtak, és így vásárolt be a diákoknak.

12:06 Miután a diákok beengedték néhány társukat és egyetemi oktatót, odabent délben kezdetét vette a zártkörű egyetemi fórum. Az itt elhangzottakról tartanak 15 órakor sajtótájékoztatót.

11:50 Az egyik segítő szándékú hölgy a telefonszámát is megadta a diákoknak, tudósítónk megkérdezte a hölgyet, aki azt mondta, természetes, hogy segít a gyerekeknek. "Nekem sincs sok, de egy ásványvizet is szívesen adok, vagy ha bármi másban segíteni tud, azt is szívesen teszi" - mondta.

11:20 A 168 óra tudósítójának a tiltakozásban résztvevő egyik diák azt mondta: éjfél óta van az egyetem épületénél, több társával azóta tartanak ki. Nagyon sokan jelezték nekik, hogy ha bármire szükségük van, akkor szóljanak, segítenek.

11:15 Bár az egyetemet a hallgatók fizikailag valóban elfoglalták és maguk döntik el, kit engednek be és kit nem, a rendőrség jelenleg semmit nem tesz a "zendülés" ellen. Helyszíni tudósítónk még járőrt sem látott az egyetem környékén. Információink szerint a következő órákban nem is tervezi a karhatalom, hogy a helyszínre vonul.

 

Lapunk tudósítója bejutott az egyetem épületébe, ahol alig lézeng néhány hallgató. A bejáratot élőlánccal barikádozzák el a fiatalok - így akadályozva meg, hogy a kuratórium által hamarosan kinevezett új vezetés elfoglalhassa helyét.

A tüntetés egyik szervezője azt mondta a 168 Órának, hogy délben tartanak fórumot, és 15 órakor tájékoztatják a sajtót a továbbiakról.

 

A hallgatók az esti tüntetést követően barikádokat állítottak, és nem engedik be az új vezetést, számoltunk be róla korábban, a hallgatók döntik el, mely oktatókat és vezetőket engednek be az intézménybe, és kiket nem.