Kiadták a szilveszteri kisokost – elmondták azt is, mi vár arra, aki petárdázik

Hasznos információkat közölt a rendőrség a tűzijátékozni kívánóknak. 

2021. december 27., 15:35

Szerző:

Magyarország Rendőrsége a szilveszterhez közeledve elmondta, mire kell figyelniük azoknak, akik tűzijátékot vásárolnka/használnak, majd ismertette azt is, mire számíthat az, aki a tiltás ellenére peterdázik.

„A polgári célú pirotechnikai termékek, tehát a tűzijátékok felhasználásának szabályai nem változtak az elmúlt egy évben.

Továbbra is tilos petárdát vásárolni, birtokolni, felhasználni”

– közölte hétfőn a Rendőrség Facebook-oldalán, majd kiemelték, hogy ennek a szabálynak bizony nem csak a lakosság örül majd, de a háziállatok is: a kutyák és a macskák is értékelni fogják, ha az emberek hajlandóak lesznek betartani a szabályokat.

Amennyiben valaki mégis úgy dönt, hogy szembemegy a szabállyal, akkor a szabálysértési eljárás keretében

akár 150 000 forint bírságot is kaphat az, aki petárdázik. 

A rendőrség arra is felhívta a lakosság figyelmét, hogy a különböző tűzijátékok vásárlásakor is oda kell figyelnünk, milyen terméket választunk. Ugyanis négy pirotechnikai osztályt különböztetünk meg, ahogy növekednek a számok, úgy szigorodnak a használati feltételek is.

1. Ebbe a pirotechnikai osztályba tartoznak a nagyon alacsony kockázatú és elhanyagolható zajszintű termékek, amelyeket zárt térben is lehet használni (pl. tortagyertya, recsegő, lepke, durranó-borsó). Ezeket a termékeket egész évben engedély nélkül megvehetik és használhatják azok, akik elmúltak 14 évesek.

2. Ezek a pirotechnikai osztályúak szintén alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járnak, de ezeket már szabadban, behatárolt területen való használatra szántak (pl. római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezető-pálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán). Ezek a termékek 16 éves kortól szintén egész évben megvásárolhatóak, a fiatalabbak viszont csak szülői felügyelet mellett használhatják.

3. Az ebbe az osztályba tartozó termékek (pl. a magas hatóanyag-tartalmú rakéták, telepek) közepes kockázattal járnak, és kizárólag szabadban, nagy nyílt területen használhatóak, zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre. Nagykorúak december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig felhasználhatják.

A fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket 2022. január 5. 24:00 óráig a forgalmazónak vissza kell vinni.

A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

4. Az utolsó pirotechnikai osztályba soroltak nagy kockázattal járnak, kizárólag pirotechnikus által használhatóak, zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre. Természetesen ebben az időszakban is csak ők vásárolhatják meg, ha rendelkeznek az ehhez szükséges engedéllyel.

A rendőrség még külön azt is összeszedte, mire figyeljenek azok, akik majd vásárolnak:

  • Csak engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátott terméket vásárolj!
  • Ez tipikusan olyan eszköz, aminek a használati utasítását mindenképp át kell olvasnod és be is kell tartanod az abban foglaltakat!
  • Mondanunk sem kell, de gyermekek ne férjenek hozzá a tűzijátékhoz!
  • De indításkor felnőtt kezébe se való. És ne is a földbe szúrd, hanem egy stabilan álló csőből indítsd, ami lehet akár egy üres pezsgősüveg is! Meggyújtáshoz használj szúrólángot adó gázgyújtót vagy vihargyufát!
  • Győződj meg arról, hogy a kilövésnek nincs akadálya és tartsd be a biztonsági távolságot!
  • A szabadtérre szánt termékeket zárt térben soha ne használd!
  • Legyen a közelben tűzoltó készülék – de minimum egy vödör víz.
  • A házi kedvenceket tartsd bezárva, ők sokkal érzékenyebbek a fény- és hanghatásokra!

(Kiemelt kép: Pirotechnikai eszközös helyes/ helytelen alkalmazása. Fotó: Magyar Rendőrség hivatalos Facebook-oldala)