Elmaradt a karácsony? Alig költöttünk év végén

Kevesebb ruhát, könyvet, műszaki cikket vettünk.

2021. február 7., 10:33

Szerző:

Elmaradt az év végi vásárlási roham, pocsék hónapot zárt a kiskereskedelem decemberben. A forgalom elmaradt a 2019. decemberi és a novemberi adatoktól is – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. A visszaesés éves alapon 4 százalékos volt, a megelőző hónaphoz képest 0,2 százalékos - vette észre a Hvg. 

A december az ünnepek miatt hagyományosan erős hónap a kiskereskedelemben. A KSH adatai alapján viszont még az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma sem nőtt jelentősen 2019 decemberéhez képest, összesen 1,9 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,3 százalékkal bővült, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,8 százalékkal csökkent. 

Eközben a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 9,3 százalékkal kisebb lett az egy évvel korábbinál. A forgalom volumene csökkent: 

  • az iparcikk jellegű vegyes- (3,5 százalék),
  • a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (4,8 százalék),
  • a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (13 százalék),
  • a bútor-, műszakicikk- (20 százalék),
  • a használtcikk- (31 százalék),
  • valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben (32 százalék).

A lakosság alaposan meghúzta a nadrágszíjat. Élelmiszerre még csak-csak költöttek a háztartások, de jóval kevesebb ruha, műszaki cikk, könyv jutott a karácsonyfa alá, mint 2019 decemberében. A webshopok decemberi forgalma viszont 24 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és a teljes kiskereskedelmi forgalom 9,4 százalékát adta, viszont a kiskereskedelmi forgalom a webshopos lehetőséggel együtt is visszaesett.

2020 egészét tekintve a kiskereskedelmi forgalom stagnált, minimálisan, 0,2 százalékkal csökkent. Jelentős forgalom terelődött át a webshopokba,

a netes forgalom 40 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer jellegű üzletek forgalmát illetően már áprilisban komoly visszaesés volt. Bár némi felfutás látható az év végén, de ahhoz nem volt elég, hogy akár a 2019-es szint meglegyen. Novemberhez képest volt egy kis növekedés, ezt az üzemanyag-eladások visszaesése húzta le a teljes kiskereskedelmi forgalomban -írták. A decemberi kiskereskedelmi forgalomban keletkező visszaesés az uniós összehasonlításban is az egyik legnagyobb, de jóval rosszabb az uniós átlagnál is – ami egyébként minimális növekedésre jött ki.

Az év egészét nézve már jobb helyzetben volt a hazai kiskereskedelem. A forgalom stagnálása lényegében épp az uniós mezőny közepére és az uniós átlag közelébe volt elég.

A KSH által közölt adatok szerint a munkanélküliség nem nőtt jelentősen, a foglalkoztatottság lényegében stagnált, az átlagkereset emelkedésének üteme (legalábbis még novemberben) 8 százalék fölött volt. Vagyis a szabad szemmel látható munkaerőpiaci folyamatok nem magyarázzák, miért húzta meg a lakosság decemberben a nadrágszíjat.

Bár a munkanélküliség valóban alacsony volt, de a munkavállalók nagy része (2019 decemberéhez képest körülbelül 400 ezer fő) alacsony óraszámban dolgozott. Emellett az inaktívok száma is ismét nőni kezdett.

Ezt figyelembe véve már érthető, miért maradt el 2020 végén a szokásos vásárlási láz – a háztartások valójában nem álltak olyan jól anyagilag, mint ahogy azt a munkaerőpiaci statisztikák fő számai sugallják, írja a Hvg.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.