Elmarad az augusztus 20-ai tűzijáték?

A heves esőzések és az árvíz pusztítása nyomán elgondolkodtató mozgalom szökkent szárba az elmúlt napokban az egyik közösségi oldalon. Az „Tűzijáték helyett árvízi kármentés” elnevezésű csoporthoz , céljai pedig magától értetődőek.

2010. június 23., 09:13

Szerző:

A Facebook nevű közösségi oldalról származó kezdeményezés elindítói a államalapítás ünnepén hagyományos tűzijáték költségeit idén az árvíz sújtotta falvak megsegítésére, újjáépítésére fordítanák. Ha az első hangzásra meghökkentő, ám mindenképpen jószándékú ötlet eljut a döntéshozókig, akár az is előfordulhat, hogy 2010. augusztus 20-án elmarad a látványos égi show.

„Mondjunk le augusztus 20-án a tűzijátékról, az árvízkárosultak megsegítésére! Nekünk csak látvány, nekik az élet. A múló látvány helyett, maradandó, életre szóló segítség!” – fogalmaznak a csoport készítői.

Eközben befejeződött a kárfelmérés az árvíz sújtotta Borsod-Abaúj-Zemplén megyei térségben. 278 lakóház dőlt össze vagy vált lakhatatlanná. Az újjáépítés költségei a hat és félmilliárd forintot is elérhetik csak a megyében – közölte a távirati irodával Ódor Ferenc, a borsodi közgyűlés és védelmi bizottság elnöke.
A károsultak közül csak az számíthat pénzügyi segítségre,aki ingatlanára biztosítást kötött – az érintett biztosítótársaságok mindenképpen fizetnek ezeknek az embereknek. Aki nem rendelkezett érvényes biztosítással, annak lakhatását az érintett településen vagy környékén próbálják megoldani az önkormányzatok.


Adományok egyébként folyamatosan érkeznek az árvíz sújtotta településekre, a kárelhárításban karitatív szervezetek is segédkeznek. Ezeken a helyeken elsősorban pénzre, a mindennapi élethez szükséges ingóságokra és építőanyagra van szükség.

Egyelőre erősen kétséges, hogy az alulról jövő kezdeményezést bármilyen döntéshozói fórumon meghallgatják, mindenesetre igen szép példát mutathatnánk összetartásból, ha ez a terv megvalósulna.

Mint az egyik hozzászóló is írta:
„Kicsit szkeptikus vagyok, hogy valóban odakerül az a bizonyos összeg, de nagyon remélem, hogy megtörténhet, mi több, megtörténik!”

16:19

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.

14:16

Lázár János építési és közlekedési miniszter újabb döntést hozott: ezúttal a polgármester-jelöltként a VI. kerületben csúfos vereséget szenvedő Kovács Balázs Norbertet nevezte ki a fővárosban megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős miniszteri biztossá.